ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τριγμοί" μέσω Ελλάδας σε Wall και Ευρώπη

15:36 - 03 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Άπνοια συναλλαγών και ενδιαφέροντος στο Χ.Α.
Με το "αριστερό" μπήκε το τέταρτο τρίμηνο για τη Wall Street, με τους αμερικάνικους δείκτες να ανοίγουν "αυλαία" στο "κόκκινο", ακολουθώντας την πορεία των ευρωαγορών, οι οποίες αυτή την ώρα καταγράφουν "βουτιά" της τάξεως άνω του 3%, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο έντονες ανησυχίες για την παραπαίουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,33% στις 10.877 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,84% στθς 2.394 μονάδες και τέλος, ο S&P μειώνεται κατά 0,65% στις 1.124 μονάδες.

Την ίδια ώρα, "κατρακυλούν" και οι αγορές στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο ftse 100 κινείται πτωτικά κατά 2,02% στις 5.062 μονάδες, στο Παρίσι, ο cac 40 σημειώνει υποχώρηση κατά 2,36% στις 2.12 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο dax διολισθαίνει κατά 3.03% στις 5.345 μονάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2012,  που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, η οικονομία της χώρας θα παραμείνει σε ύφεση και το  2012, ενδεικτικό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για να επιστρέψει σε  θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξεπεράσει την κρίση χρέους,

"Τα νέα είναι απογοητευτικά αλλά δεν εκπλήσσουν", είπε ο Oliver Pursche της Gary  Goldberg Financial Services στη Νέα Υόρκη. "Αν και πιστεύω ότι θα λάβουν επιπλέον  βοήθεια εάν το χρειαστούν, παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσα περισσότερα  χρήματα μπορούν να δοθούν, καθώς και για το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας".

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου οκταμήνου κοντά στο 1,33 υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με τις αγορές να στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup αργότερα εντός της ημέρας, ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα.

Οι μεγάλοι "χαμένοι" στα ευρωπαικά ταμπλό... οι τράπεζες, ύστερα από την προειδοποίηση της Moodys στη Dexia, θέτωντας την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας υπό αναθεώρηση για πιθανη υποβάθμιση, προκαλώντας τριγμούς στη μετοχή της, η οποία διολισθούσε νωρίτερα κατά 8%.

Ειδικότερα, κατά 6% υποχωρούσαν η Societe Generale και η BNP Paribas, κατά 6,5% η Commerzbank 6,5%, κατά 5,3% η ING.

Τις πτωτικές τάσεις ενέτεινε και η αναρρίχηση του μηχανισμού αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ σε υψηλά έτους.

Οι τράπεζες κατέθεσαν την Παρασκευή 199,639 δισ. ευρώ στο μηχανισμό καταθέσεων με επιτόκιο 0,75%, το υψηλότερο ποσό από τον Ιούλιο του 2010. Η χρήση του μηχανισμού τείνει να αυξάνεται όταν οι τράπεζες φοβούνται να προχωρήσουν σε μεταξύ τους συναλλαγές με αποτέλεσμα να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα στο ασφαλέστερο μέρος παρά το χαμηλό επιτόκιο.

 

XA

Ίδιο κλίμα, ίδια γεύση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που δεν λέει να σηκώσει κεφάλι. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α.υποχωρεί κατά 2,67%, στις 777 μονάδες, με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ούτε καν στα 20 εκατ. ευρώ. Τέτοια είναι η άπνοια στον τζίρο που στην ΕΤΕ έχουν αλλάξει χέρια μόλις 1,7 εκατ. τεμάχια. Οι απώλειες διαμορφώνονται σε 5,45%, στα 2,61 ευρώ.


Πτώση 6,45% καταγράφει η μετοχή της Eurobank στα 0,87 ευρώ, 6,38% η Πειραιώς στα 0,44 και 6,77% η Alpha, στο 1,24 ευρώ. Στα άσχημα νέα της ημέρας εντάσσεται η νέα έκθεση της Moody's, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται haircut 605 και πως η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται πάνω από 6%, με τη Eurobank να ανεβάζει την τιμή στόχο στα 4 ευρώ, έπειτα από τη συμφωνία με το Κατάρ.

Σταυρούλα Μαλαίνου

[email protected]

Στ. Κ. Χαρίτος

[email protected]

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:54 - 03 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.