ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωαγορές: Ολοταχώς για το -3% - "Βαρίδι" για τα futures η Ιταλία

15:12 - 09 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
Διευρύνουν αυτή την ώρα τις απώλειες τους οι ευρωπαικές αγορές εν μέσω πολιτικών αναταραχών σε Ελλάδα και Ιταλία. Από τη μία η αναμονή ανακοίνωσης του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στην Ελλάδα και από την άλλη οι υψηλές αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στη δεκαετία, με τη χώρα να περιμένει από στιγμή σε στιγμή την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις έντονες ανησυχίες περί διάλυσης της Ευρωζώνης και "αλυσιδωτής παγκόσμιας δημοσιονομικής αστάθειας", όπως ακριβώς δήλωσε και η γενική διευθύντρα του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναλυτικά, στα ταμπλό, ο ftse 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,08% στις 5452 μονάδες, ο cac 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση της τάξεως του 2,51% στις 3064 μονάδες και τέλος, ο dax στη Φρανκφούρτη μειώνεται κατά 2,83% στις 5793 μονάδες.

Απώλειες άνω του 3% για το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ νωρίτερα σημείωνε οριακή άνοδο.

Ταυτόχρονα τα επιτόκια των δεκαετών ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στο ύψος-ρεκόρ του 7,12%, ενώ στις συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων της Τρίτης διαπραγματεύονταν σε τρέχοντα, σταθερά επίπεδα.

Τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων επηρεάζει και η απόφαση του οίκου εκκαθάρισης πράξεων επί ομολόγων LCH Clearnet να προχωρήσει σε αύξηση των margin που δίνουν οι traders για τη διαπραγμάτευση ιταλικών ομολόγων. Συγκεκριμένα το margin για τα ομόλογα λήξης 7-10 ετών αυξήθηκε στο 11,65%, ενώ το margin για ομόλογα διάρκειας 10-15 ετών βρίσκεται πλέον στο 11,8% και αυτό των ομολόγων διάρκειας 15-30 ετών στο 15%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η κίνηση αποτελεί τεράστιο θέμα αφού υπογραμμίζει την επιδείνωση της πιστοληπτικής θέσης της Ιταλίας.

Στ. Μαλ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.