ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλίμα Ευρώπης στο Χ.Α.

18:33 - 09 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall.

Σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., αφού οι πληροφορίες για το όνομα του νέου πρωθυπουργού δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Επενδυτές, συναλλασσόμενοι και χρηματιστές δηλώνουν τον έντονο προβληματισμό τους, αφού όλα δείχνουν ότι και η νέα κυβέρνηση θα προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα της απελθούσης και από τεχνοκράτες που διακριτικά θα έχουν την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η νέα κυβέρνηση ουσιαστικά έχει ως μόνη δουλειά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και το να οδηγήσει τη χώρα ομαλά σε εκλογές.

Ήδη η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε από σήμερα και μαζί της μιά μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, σχολιάζουν παράγοντεες της αγοράς. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,61%, στις 767,11 μονάδες, με την αγορά να κινείται ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα, έως τις 754 μονάδες. Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν λέγοντας ότι ενώ η χώρα θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί από ανθρώπους κύρους, εγνωσμένης αξίας και με εκτόπισμα στα διεθνή fora, τελικώς επιλέγεται λύση εκ των έσω, όταν στην Ε.Ε. “σκάνε” ζητήματα υψίστου σημασίας, όπως οι πολιτικές εξελίξεις και η οικονομική περιδίνηση της Ιταλίας.

Παράλληλα, στην Ευρώπη, Μέρκελ – Σαρκοζί ανοίγουν θέμα Ευρώπης δύο ταχυτήτων, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ευρώπη θα χωριστεί στα δύο και με διαφορετικά νομίσματα μέχρι τον Μάιο, αν η κατάσταση στην Ιταλία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στο Χ.Α. τη νύφη πλήρωσαν πάλι οι τράπεζες. Πάνω από 9% υποχώρησε η μετοχή της Alpha, στο 1,11 ευρώ και με όγκο 5,1 εκατ. τεμαχίων, 6,45% υποχώρησε η Εθνική, στα 2,03 ευρώ και όγκο 9,45 εκατ. τεμαχίων, 6,30% η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,2530 με συναλλαγές 5,4 εκατ. τεμαχίων και 5,66% η μετοχή της Eurobank, με 2,08 εκατ. τεμαχίων. Από τον 20άρη διασώθηκε μόνο η μετοχή της Coca Cola, που ενισχύθηκε κατά 3,52%, ενώ αμετάβλητη στα 5,75 εευρώ έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ.

Αγορές

Σημαντικές απώλειες σημειώνει η Wall λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης μετά τους κλυδωνισμούς που σημειώνονται στην Ευρώπη, απόρροια της ιταλικής αστάθειας και της ελληνικής αναβλητικότητας στην επιλογή του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης.

O Dow σημειώνει πτώση 2,22% στις 11.901, ο Nasdaq χάνει 2,4% στις 2.662 μονάδες ενώ ο S&P 500 χάνει 2,39% στις 1.245 μονάδες.

Σημαντική πτώση σημειώνουν αυτή την ώρα οι ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία και την αγορά ομολόγων όπου αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση των οίκων εκκαθάρισης CC&G και LCH.Clearnet να αυξήσουν τα margin για τη διαπραγμάτευση των ιταλικών ομολόγων.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,16% στις 5.447 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι χάνει 2,28% στις 3.072 μονάδες ενώ ο DAX βρίσκεται στο -2,15% και τις 5.833 μονάδες.

Στο Μιλάνο, ο δείκτης υποχωρεί 3,8%, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ σύμφωνα με μαρτυρίες traders παρεμβαίνει επιθετικά στη δευτερογενή αγορά διετών και δεκαετών ομολόγων, τα οποία σήμερα σημείωσαν κούρσα που οδήγησε τις αποδόσεις τους ακόμη και στο 7,4%, οδηγώντας την Barclays να αποφανθεί πως «δεν υπάρχει επιστροφή» για την Ιταλία.

Σημαντική καταβύθιση σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος. Η Allianz σημειώνει πτώση 6,8%, η Deutsche Bank σημειώνει απώλειες 5% ενώ η Commerzbank χάνει 5,4%.

Οι γαλλικές SocGen και BNP Paribas χάνουν 4% και 2,5% αντίστοιχα.

 

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.