ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιήσεις και στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές

20:26 - 14 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
O χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς στο Χ.Α.
Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές εκχωρώντας τα κέρδη που σημείωναν στο άνοιγμα τους στον απόηχο της οριστικοποίησης των νέων τεχνοκρατικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Οι μέτοχοι του τραπεζικού κλάδου ρευστοποίησαν τα κέρδη που έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, ενώ η δημοπρασία με επιτόκιο-φωτιά των 5ετών ιταλικών ομολόγων υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι η Ευρώπη πόρρω απέχει ακόμη από την λύση της κρίσης. Παράλληλα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Unicredit ενέτειναν τις ανησυχίες για την πορεία του τραπεζικου κλάδου.

Ο FTSE σημείωσε απώλειες 0,48% στις 5.519 μονάδες, ο CAC έχασε 1,28% στις 3.109 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο -1,19% στις 5.985 μονάδες.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Hochtief υποχώρησε πάνω από 10% καθώς η εταιρεία προειδοποίησε αφενός πως η πώληση του μεριδίου της σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια πιθανόν να μην ολοκληρωθεί εντός του έτους καθιστώντας ζημιογόνα την τρέχουσα χρήση, ενώ παράλληλα σημείωσε πως πιθανόν να προβεί σε απομειώσεις των συμβολαίων της για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους λόγω μαζικής μη καταβολής του αντιτίμου για τα διόδια.

Με απώλειες και στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την Ιταλία δεν έχουν κωπάσει ενώ σε τιμές-φωτιά κυμάνθηκε το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία πενταετών ιταλικών ομολόγων.

O Dow χάνει 0,63% στις 12.075 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,74% στις 2.658 μονάδες ενώ ο S&P σημειώνει απώλειες 0,93% στις 1.252 μονάδες.

Ζημίες 10,6 δισ. ευρώ σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η Unicredit έναντι 7,4 εκατ. ευρώ κέρδη το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ ο δείκτης Core Tier 1 περιορίστηκε στο 8,74%.

Τα έσοδα από επιτόκια διαμορφώθηκαν στα 3,831 δις. ευρώ, ενώ στα αποτελέσματα συμπεριελήφθηκε και έκτακτη απομείωση ύψους 9,6 δις. ευρώ.

Παράλληλα, η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 7,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, η τράπεζα στοχεύει να επικεντρωθεί στρατηγικά στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Τσεχία.

Την ίδια ώρα, επιστολή προς την Κομισιόν απέστειλε η Ιταλία, ενώ τα φώτα όλου του κόσμου είναι στραμμένα επάνω της, καθώς η κρίση χρέους πλήττει σφόδρα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και σημειώνονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Κατά τις πληροφορίες, στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι έως το 2014 θα περικοπούν 300 χιλ θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Νωρίτερα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, ενώ θα υπάρξει σχετικό σχόλιο του επιτρόπου Οικονομίας, Olli Rehn, εντός του μήνα.

Παράλληλα η Επιτροπή επισήμανε ότι ενδεχομένως να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από την Ιταλία, αναφορικά με την ακριβή κατάσταση της οικονομίας της.

 

O χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς στο Χ.Α.

 

Ρεκόρ χαμηλού τζίρου για φέτος, κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 26,5 εκατ. ευρώ! Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Αν και δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση Παπαδήμου, λόγω του μεταβατικού χαρακτήρα της που έχουν προσδώσει τα μεγάλα κόμματα εξουσίας, από την άλλη οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, θεωρούν ότι ο κ. Λ. Παπαδήμος μπορεί να δώσει το στίγμα του αφενός, τη βάση άσκησης οικονομικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση αφετέρου.

Το πόσο ευμετάβλητη είναι η αγορά φάνηκε από τις εντολές αγορών που βγήκαν κατά διάρκεια των δημοπρασιών, στο κλείσιμο, σε μία μόνο μετοχή, την Coca Cola. Όπως είναι γνωστό, η μετοχή της Coca Cola έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη. Πριν τα call auctions, ο γενικός δείκτης διαμορφωνόταν με θετικό πρόσημο μόλις 0,19%. Μετά τις δημοπρασίες ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,95%, στις 762,85 μονάδες.

Κατά τα άλλα, ισχυρή ήταν η αντίδραση στην Marfin Popular που ενισχύθηκε κατά 7,7%, Τ.Τ. 7,5%, MIG, μετά την ανακοίνωση του ντιλ με το Άμπου Ντάμπι έκλεισε με άνοδο 5,3%, στα 0,474 ευρώ και όγκο 2,3 εκατ. τεμαχίων. Η Eurobank εκεί που υποχωρούσε πάνω από 2%, έκλεισε με άνοδο 2%, στα 0,7650 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την ΕΤΕ στο κλείσιμο, στα 2,11 ευρώ και όγκο 2,650 εκατ. τεμαχίων.

Αμετάβλητη στο 1,08 ευρώ η Alpha και οριακή άνοδο 0,405 για την Πειραιώς. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε μεμονωμένες μετοχές, όπως Μυτιληναίος, εν αναμονή αποτελεσμάτων, ΔΕΗ, Coca Cola, που έκλεισε με κέρδη σχεδόν κατά 3,5%, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Πάντως, στις αγορές στην Ευρώπη και τη Wall παρατηρούνται πιέσεις, λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η ιταλική Unicredit, αλλά και λόγω της έκθεσης της Blackrock που κάνει λόγο για κούρεμα στα χρέη των χωρών της ευρωζώνης κατά 75 με 80%.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:18 - 14 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.