ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε θολά νερά οι αγορές λόγω της νέας κόντρας Γαλλίας-Γερμανίας

17:44 - 16 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
Oι τράπεζες "πρωτοστατούν" στην πτώση
Το ξύλο είναι... "πολύ" και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, έπειτα από την αφαίρεση της Eurobank, Αlpha και Κύπρου από τους δείκτες της Morgan Stanley. Ο ίδιος οίκος προέβη στην αφαίρεση και της μετοχής της ΔΕΗ. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τις 30 Νοεμβρίου κι έπειτα και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις φήμες για την υπογραφή Μνημονίου και από την Ιταλία, ενδεχομένως και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, αποθαρρύνουν τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κάτω και από τις 720 μονάδες με απώλειες που ξεπερνούν το 2% και όλα δείχνουν ότι η μιζέρια έχει εγκατασταθεί για τα καλά στοΧ.Α. Εξαίρεση αποτελεί ο Μυτιληναίος που ανακάμπτει σχετικά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του γ' 3μήνου, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ, με τις φήμες για την τελευταία μετοχή να κάνουν λόγο για συζητήσεις με Άραβες. Αμετάβλητα μένουν τα χαρτιά των ΟΠΑΠ και Jumbo. Σημειωτέον, ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είναι η "εποχή" της Jumbo, λόγω Χριστουγέννων.

Κατά τα άλλα, η Κύπρου υποχωρεί σχεδόν κατά 14%, η Eurobank πάνω από 12% και η Alpha κατά 10%. Πτώση 4,44% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, που υποχωρεί στα 5,38 ευρώ. Απώλειες και για το Τ.Τ. 7,20%, 7% για την Πειραιώς και 6,5% για την Marfin Popular. Μικρότερες είναι οι απώλειες για την Εθνική, κατά 4,30%. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 21 εκατ. ευρώ.

Αγορές


Με απώλειες άνοιξε τη σημερινή της συνεδρίαση η Wall, καθώς η νέα κόντρα που υποβόσκει στα ενδότερα του γαλλογερμανικού άξονα, δημιουργεί ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Την ίδια ώρα οι επενδυτές προσπαθούν να επεξεργαστούν να νέα δεδομένα από τα μάκρο που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή που σημείωσε άνοδο 0,7% και τον πληθωρισμό που επιβραδύνθηκε κατά 0,1%.

Ο Dow υποχώρει κατά 1,08% στις 11.965 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,76% στις 2.666 μονάδες ενώ ο S&P σημειώνει απώλειες 0,88%.

Με μεικτές τάσεις συνεχίζουν τη συνεδρίαση τους οι ευρωαγορές, καθώς η αβεβαιότητα έχει ρίξει και πάλι «σύννεφα» πάνω από την Ευρωζώνη μετά την κούρσα που σημείωσαν τις περασμένες ημέρες τα spreads της Γαλλίας, της Ιταλίας της Ισπανίας αλλά και άλλων χωρών όπως η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η Γαλλία αντέδρασε μάλιστα σήμερα επισημαίνοντας διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου πως «το γαλλογερμανικό spread είναι αδικαιολόγητο». Όλα αυτά οδήγησαν σήμερα τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να προβεί σήμερα κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στην παραδοχή πως η κρίση είναι συστημική. Παράλληλα η BoE ανέφερε σήμερα πως οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί από τον Αύγουστο εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, παγώνοντας το επενδυτικό συναίσθημα.

Ο FTSE υποχωρεί κατά 0,43% στις 5.494 μονάδες, ο CAC κερδίζει 0,18% στις 3.055 μονάδες ενώ ο DAX βρίσκεται στο -0,87% και τις 5.882 μονάδες.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Δημήτρης Κώτσος

[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.