ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταπρασίνισε ο Dow - Αντιδρούν οι ευρωαγορές

17:48 - 15 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Aντίδραση σε γυάλινα πόδια έχει βγει στο Χ.Α.
Περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο και στην αγορά ο τζίρος μόλις και... μετά βίας ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης με τόσο χαμηλές συναλλαγές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητος. Οι τράπεζες, με μικρή συνεισφορά στη διαμόρφωση της αγοράς εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των αποτιμήσεών τους, ακόμα κι αν φέρουν θετικό πρόσημο, δεν "επηρεάζουν" σημαντικά την τάση στην αγορά.

Το γύρισμα της αγοράς, που σημειώνεται ότι αυτό γίνεται σε ρηχά νερά, οφείλεται στα μικρά κέρδη της ΔΕΗ, που φαίνεται να πλησιάζει τα 12 ευρώ. Απώλειες πάνω από 2% καταγράφει η Βιοχάλκο και η Jumbo, ενώ πάνω από 1,6% υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ. Πωλητέςέχουν βγει ακόμα στα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ, την Motor Oil, τα Folli Follie και η ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες ενισχύονται, η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank, με άνοδο λίγο πάνω από 4%, ενώ περίπου κατά 3% ενισχύεται η μετοχή της Alpha. Σημειώνεται, ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται σημαντικά, μετά την επιστροφή του ευρώ πάνω από το 1,30 σε σχέση με το δολάριο.

Αγορές

Στα πράσινα με ώθηση από τα απρόσμενα καλά μάκροο για την αμερικάνικη οικονομία κινούνται οι δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα, οι οποίοι σημειώνουν άνοδο κοντά στο 1%. Ενδεικτικό είναι ότι και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones έχουν ντυθεί στα "πράσινα".

Σημαντικότερο στοιχείο ασφαλώς και στο ψυχολογικό επίπεδο η υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης και πιο συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάϊο του 2008. Παράλληλα, Καλύτερος των εκτιμήσεων ήταν ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για το Δεκέμβριο, ενώ μειωμένο ήταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο γ' τρίμηνο. Μικρή άνοδο σημείωσαν από την άλλη οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ απροσδόκητη μείωση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή.

Ο Dow κερδίζει αυτή την ώρα 1,03% στις 11.946 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,87% στις 2.562 μονάδες ενώ ο S&P 500 κερδίζει 0,99% στις 1.224 μονάδες.

Την ίδια στιγμή ανοδικά συνεχίζουν τις συνεδριάσεις τους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρώντας στη χθεσινή σημαντική τους βουτιά που πυροδοτεί η ευρωπαϊκή αβεβαιότητα μία μόλις εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η αντίδραση αυτή ακολουθεί τις σταθεροποιητικές τάσεις στα ευρωπαϊκά spreads, παρά την πρωινή διάψευση από πλευράς Fed ότι προτίθεται να στηρίξει την Ευρώπη ενισχύοντας το ΔΝΤ και παρά την υποβάθμιση πέντε ευρωπαϊκών τραπεζών από τον οίκο Fitch, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Credit Agricole,λόγω επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος.

Στην αντίδραση των ευρωαγορών συνεπικουρεί επίσης και η αναλαμπή του δείκτη PMI που αφορά τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου στην Ευρωζώνη, παρότι η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα κάτω του 50 υποδεικνύει συνέχιση της συρρίκνωσης.

Ο FTSE κερδίζει αυτή την ώρα 1,14% στις 5.428 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει άνοδο κατά 1,35% στις 3.016 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο κατά 1,85% στις 5.780 μονάδες.

Στ.Κ.Χαρίτος
Δ.Κώτσος
Τελευταία τροποποίηση στις 17:54 - 15 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.