ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Έπιασε δουλειά" η Wall, ώθηση και στις ευρωαγορές

17:42 - 03 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Λυγίζει υπό το τραπεζικό βάρος το ΧΑ.
Εντονες ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο, με το ταμπλό να κοκκινίζει μπροστά στις εμπλοκες των διαπραγματεύσεων τόσο με την τρόικα όσο και με το PSI.

Μετά από την υπερβολική άνοδο του Ιανουαρίου, η αγορά βρήκε τις αφορμές της να διορθώσει, την ώρα μάλιστα που και οι πολιτικοί δίνουν τα ερείσματα της αβεβαιότητας. 

Αν και νωρίτερα ο γενικός δείκτης προσπάθησε μία αντίδραση νωρίτερα, αλλά γρήγορα οι πωλητές έφεραν το δείκτη στο -2,39% και στις 773 μονάδες, αφού η βοήθεια της ΕΕΕΚ (+2,07%) δεν φαίνεται ικανή να στηρίξει από την κατακόρυφη πτώση των τραπεζών.

Στον τραπεζικό κλάδο, η ΕΤΕ υποχωρεί 5,34%, η Eurobank 12,47% και η Alpha Bank 10,49%.

Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI δεν θα κλείσουν μέσα στις επόμενες ώρες, προοπτική που εντείνει την αβεβαιότητα για την τύχη του κλάδου και της Ελλάδας. Άλλωστε την ίδια στάση κρατούν και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι βρίσκονται στο αστερισμό της Ελλάδας τηρώντας στάση αναμονής. 

Την ίδια ώρα, στον «αέρα» φαίνεται ότι είναι  η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ερχόμενη Δευτέρα που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τη συνάντηση, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του. Ο ίδιος είχε δώσει χθες το στίγμα των ανησυχιών του για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων για το PSI αναφέροντας πως είναι "πολύ δύσκολες", ενώ ανέφερε παράλληλα πως τα πορίσματα της τελευταία Συνόδου Κορυφής είναι ανεπαρκή ανοίγοντας διάπλατα το "παράθυρο" της συμμετοχής του δημοσίου τομέα στο κούρεμα.

Αγορές


Σημαντικά κέρδη σημειώνει στο άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδα η Wall, στον απόηχο των απρόσμενα θετικών στοιχείων για την ανεργία τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αυτά, η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 243.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο ενώ ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 8,3%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πολύ μικρότερη αύξηση κατά 121.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα και μείωση της ανεργίας στο 8,5%. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση του δείκτη ISM υπηρεσιών στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με τους οικονομολόγους να αναμένουν βελτίωση του δείκτη στο 53,5 τον Ιανουάριο από 52,6 τον Δεκέμβριο, καθώς και αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών για τον Δεκέμβριο κατά 1,4%.

Ο Dow κερδίζει 0,85% στις 12.813 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη ύψους 0,96% στις 2.887 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη ύψους 0,91% στις 1.338 μονάδες.

Κέρδη παράλληλα συνεχίζουν να σημειώνουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις λιανικές πωλήσεις και τον κλάδο των υπηρεσιών σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο ενθάρρυναν το επενδυτικό συναίσθημα. Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει άλλη μία ημέρα κερδών, με τη SocGen να κερδίζει σχεδόν 4% και τις Credit Agricole και BNP Paribas να σκαρφαλώνουν κοντά στο 1,5%. Αποκομιδή κερδών από την άλλη σημειώνουν οι μεταλλευτικές που σημείωσαν χθες άλμα λόγω του διαφαινόμενου deal 88 δισ. δολ Xstrata και Glencore. Οι επενδυτές έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, καθώς παράταση στην αγωνία δόθηκε μετά την αναβολή του έκτακτου Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα από την Τρόικα μέτρα. Την ίδια στιγμή η Γερμανία συνεχίζει να αντιτίθεται στη συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο PSI, ενώ κατά τάσσεται ακόμη και για τη συμμετοχή της ΕΚΤ που αναλυτές θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη υψηλού βαθμού συμμετοχής και ελάφρυνσης από το χρέος.

Ο FTSE κερδίζει 1,26% στις 5.869 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 0,77% στις 3.402 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο κατά 1,25% στις 6.739 μονάδες.
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.