ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Profit taking στο Χ.Α.

13:48 - 14 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες διά χειρός Moody's στις διεθνείς αγορές.
Για τέταρτη συνεδρίαση ο γενικός δείκτης διατηρείται πάνω από τις 800 μονάδες, αλλά με εμφανή την αδυναμία διάσπασης των 850 μονάδων, που αν συνέβαινε θα έδινε τον "αέρα' σε μία κίνηση προς τις χίλιες μονάδες, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Η ύφεση της τάξης του 7%, στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, σε συνδυασμό με τις νέες αμφισβητήσεις των Γερμανών, παρά τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, προκαλούν νευρική κρίση στην αγορά. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί προετοιμάζουν plan Β, σύμφωνα με το οποίο θα εξαναγκάσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Για το λόγο αυτό, κατά το αυριανό Eurogroup θα δεχθούν υπό όρους την αποδοχή της σύμβασης των 130 δισ. ευρώ από την ελληνική Βουλή την περασμένη Κυριακή. Στις τράπεζες έχουν βγει πωλητές, έπειτα από το χθεσινό ράλι. Πτώση 4,60%, για την Alpha, 4,65% για την Πειραιώς, 4,13% για το Τ.Τ., ενώ λιγότερο υποχωρούν ΕΤΕ, στα 2,85 ευρώ και Eurobank, στο 1,11 ευρώ. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, στα 25 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Μεικτά πρόσημα σημειώνουν αυτή την ώρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης από πλευράς Moody's των οικονομιών που η Ευρωζώνη επιθυμεί πάση θυσία να προστατέψει, της Ιταλίας και της Ισπανίας κατά μία και δύο μονάδες αντίστοιχα. Η Moody's υποβάθμισε επίσης την Πορτογαλία,της Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Μάλτα.Αναθεώρησε επίσης σε αρνητική την προοπτική της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση των τριών αυτών χωρών οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ».

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,27% στις 5.890 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι χάνει 0,34% στις 3.373 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει οριακα 0,07% στις 6.743 μονάδες.

Μία από τα ίδια η εικόνα και για τις ασιατικές αγορές, με Σύδνεϋ, Σεούλ και Σανγκάη να υποχωρούν μετά τα "ψαλίδια" της Moody's, ενώ Τόκυο και Χονγκ Κονγκ γύρισαν σε κέρδη τις αρχικές τους απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο αυστραλιανός S&P υποχώρησε 1%, ο γενικός δείκτης στη Σανγκάη υποχώρησε 0,3%, ενώ ο Kospi στη Σεούλ σημείωσε πτώση 0,15%. Αντίθετα ο Hang Seng κέρδισε 0,2% και ο Nikkei στο Τόκυο ενισχύθηκε κατά 0,7%. Ώθηση στην ιαπωνική αγορά έδωσε η απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (BOJ) να αυξήσει κατά 10 τρισ. γεν (130 δισ. δολάρια) το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.