ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α: Das Krach, δια χειρός Schauble

11:14 - 16 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές για σήμερα.
Αναζωπύρωση των ανησυχιών προκαλεί η καθυστέρηση των αποφάσεων για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι εταίροι μας με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς εγείρουν διαρκώς νέες απαιτήσεις για τον δανεισμό των 130 δισ. ευρώ και πλέον του δεύτερου πακέτου, ενώ χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως η Τρόικα θα εγκρίνει την εκταμίευση της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή τον Απρίλιο! Εξέλιξη που αν τελικά ισχύσει θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ελληνική οικονομία, αφού στις 20 Μαρτίου λήγει το μεγάλο ομόλογο των 14 δισ. ευρώ γεγονός που κρατά ζωντανούς τους φόβους για ανεξέλεγκτη πτώχευση.

Με αυτά τα δεδομένα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά γνώρισε χθες ένα "μίνι κραχ" , με την πτώση να φτάνει το 5,1% στις 776 μονάδες και τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 74 εκατ. ευρώ, αισθητά αυξημένος σε σχέση με την Τρίτη.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες, με την Alpha να υποχωρεί κατά 14,20%, στο 1,45 ευρώ και όγκο 7,8 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 13,48% για την μετοχή τυου Τ.Τ., στα 77 λεπτά και 726 χιλιάδες τεμάχια, στο – 14,435 υποχώρησε η Πειραιώς, στα 51 λεπτά και 5,4 εκατ. τεμάχια, 16,24% υποχώρησε η Eurobank, στα 98 λεπτά με 9,5 εκατ. τεμάχια και 10,56% η ΕΤΕ, στα 2,54 ευρώ και 6,2 εκατ. τεμάχια.

Πτώση σχεδόν κατά 115 κατέγραψε η μτοχή της MIG, άνω του 10% υποχώρησε ο Ελλάκτωρας, 8,8% η ΔΕΗ, 7,93% ο Μυτιληναίος, 7,55 ο ΟΤΕ, στα 2,7 ευρώ, 6,5% ο ΟΠΑΠ, 5,5% η Motor Oil, 4,1%ο Τιτάνας και 3,2% τα Folli. Δηλαδή, η πτώση πέρασε και μάλιστα με ένταση και στις υπόλοιπες μετοχές του ASE 20 και κυρίως σε εκείνες που κατέγραψαν σημαντικές αποδόσεις το περασμένοδιάαστημα. Εξαίρεση, αποτέλεσε η Βιοχάλκο και η Coca Cola, με την πρώτη να βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, πάνω από τα 3,5 ευρώ, που σημαίνει ότι σε καλύτερο επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να βρεθεί πιο ψηλά, όπως σχολιάζουν αναλυτές. Τα κέρδη της Coca Cola, οφείλονται στα καλά αποτελέσματα τoυ τέταρτου 3μήνου.

Ουκ ολίγοι παράγοντες της αγοράς και κυρίως οι τραπεζίτες δεν παύουν να έχουν τις ανησυχίες τους, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη σκληρή γερμανική γραμμή, όταν και η δανειακή σύμβαση πέρασε από τη Βουλή, και οι αρχηγοί των ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., έστειλαν νέες επιστολές ότι θα τηρήσουν τα του μνημονίου ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος και λύση για τα 325 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές, βρέθηκε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για ακόμη μία φορά δεν δίστασαν να δείξουν το σκληρό πρόσωπο τους απέναντι στην Ελλάδα, και δεν έχασαν την ευκαιρία, στο όνομα της διασφάλισης των κεφαλαίων τους, να εμπλακούν ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία και ανέφερε ότι ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει στη δήλωσή του ο Ζ. Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή
τους.

Euroxx

Αναμένει έντονες διακυμάνσεις.

Beta

Η χθεσινή έντονη πτώση πιθανόν να πυροδοτήσει αντίδραση προς την περιοχή των 790 μονάδων.

Eurobank

Η αγορά ενδέχεται σταθεροποιηθεί μετά το χθεσινό sell-off

Marfin

Αναμένει έντονη νευρικότητα μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων για το νέο δάνειο και το PSI.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 16 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.