ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ:Το ίδιο...τροπάριο

10:22 - 10 Απρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές για σήμερα.

Μετά από ένα μεγάλο διάλλειμμα που κράτησε συνολικά τέσσερις ημέρες λόγω του Καθολικού Πάσχα, συνεδριάζει και πάλι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το βλέμμα της αγοράς στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των τραπεζιτών για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και το ρευστό πολιτικό σκηνικό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις εν όψεις εκλογών.

 

Την Πέμπτη το ΧΑ σημείωσε κέρδη μετά από οκτώ συνεδριάσεις, σε μία συνεδρίαση χωρίς χρώμα και χαμηλών διακυμάνσεων, με προφανή τον στόχο από τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια να μη χαθούν οι 700 μονάδες. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, αγγίζοντας τα 22,9 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά στις 707,60 μονάδες. Σημειωτέον, ότι οι αγορές ανησυχούν, εκτός από την Ελλάδα και για την Ισπανία, αφού τα spreads της χώρας ξεφεύγουν σε επίπεδα άνω του 6%, γεγονός το οποίο προβληματίζει τις αγορές μήπως χρειαστεί να επέμβει και εκεί το ΔΝΤ...

 

Σημαντικές ήταν οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 9,3%, ενώ από την πτώση γλίτωσε μόνο η Κύπρου που σημείωσε άλμα 6,7%. Την Παρασκευή πάντως σημειώθηκε αντίδραση στο μέτωπο των τραπεζών. Κέρδη 5,12% για την Alpha, με κλείσιμο στα 0,8420 ευρώ και 3,4 εκατ. τεμάχια, 4,02% για την Κύπρου, στα 0,4920 ευρώ (πρώτη στις προτιμήσεις των αναλυτών), 4% η Πειραιώς, στα 0,26 με 3,1 εκατ. τεμάχια, 3,79% η Eurobank, στα 0,52 με 2,4 εκατ. τεμάχια και μόλις 1,235 ήταν η αντίδραση της Εθνικής, στο 1,65 ευρώ και με συναλλαγές 3,388 εκατ. τεμαχίων.

 

Σύμφωνα με τη Eurobank Χρηματιστηριακή, η διαφοροποίηση των τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τις μετοχές του μη χρηματοοικονομικού κλάδου αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε δύσκολα θα δούμε την αγορά σε επίπεδα υψηλότερα από τα τρέχοντα.

 

Η Eurobank εξέδωσε χθες ανακοίνωση για την οριστική συμφωνία με την Burgan Bank για την πώληση του μεριδίου της στην τουρκική θυγατρική της Eurobank Tekfen έναντι 273 εκατ. ευρώ σε μετρητά, δηλαδή σε πολλαπλάσιο 1 επί της λογιστικής της αξίας. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2012, κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

 

Παράλληλα,η Alpha Bank μπορεί να διέψευσε δημοσιεύματα περί συμφωνίας μετοχικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την τράπεζα αναφορικά με αλλοδαπές θυγατρικές της τελευταίας, όμως στην ανακοίνωση της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

 

Κέρδη πάνω από 2% κατέγραψε η μετοχή της Coca Cola, η οποία επέστρεψε πάνω από τα 14 ευρώ και αντίδραση 2,8% για τον Μυτιληναίο. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil.

 

Πάνω από 380,31 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της Jumbo κατά τους πρώτους 9 μήνες της τρέχουσας οικονομικής χρήσης 2011/2012, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2011 έως και τον Μάρτιο 2012, από 372,71 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Η αύξηση του κύκλου εργασιών διαμορφώθηκε στο 2,04%. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα ακολουθήσει διόρθωση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς πέρυσι περιλάμβανε το μέγιστο μέρος από τις πωλήσεις της Πασχαλινής περιόδου. Αντιθέτως, οι πωλήσεις της πασχαλινής περιόδου για τη φετινή χρήση αναμένεται να μοιραστούν μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου καθώς το Πάσχα εορτάζεται μία εβδομάδα νωρίτερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η διοίκηση του Ομίλου αναθεωρεί τους αρχικούς της στόχους για τις πωλήσεις και την κερδοφορία. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 0% έως 1% ενώ αναμένεται ότι τα μετά φόρων κέρδη θα διαμορφωθούν στα 95 εκατ. ευρώ δηλαδή εκτιμάται ότι θα υπάρξει ισόποση αύξηση μεταξύ 0% και 1%. Η εκτίμηση αυτή είναι σημαντικά βελτιωμένη έναντι της αρχικής που αντιστοιχούσε σε μείωση 12 εκατ. ευρώ περίπου από τα περσινά επίπεδα κερδοφορίας.

 

Marfin Analysis

 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο, καθώς γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

 

Eurobank EFG Equities

 

Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων σχετικά με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν αναμένεται να δούμε την αγορά να κινείται υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

 

Beta

 

Η αγορά περιμένει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης για τον τραπεζικό κλάδο προκειμένου να αξιολογήσει καλύτερα τους νέους καταλύτες σε συνθήκες προεκλογικές. Ωστόσο, τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης θα ανακοινωθούν μετά τις αργίες του Πάσχα, κάτι που θα αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα για τη συμμετοχή των επενδυτών στην αγορά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.