ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Τι βλέπουν αναλυτές και χρηματιστηριακές για την επόμενη μέρα...

10:24 - 07 Μαϊ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κυβέρνηση ή χάος, σύμφωνα με την αγορά.

Σε καθεστώς ιδιαίτερης ανησυχίας βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που καθιστά δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και την πραγματοποίηση των μέτρων που προβλέπονται από το Μνημόνιο. Με τα νέα δεδομένα,η πιθανότητα νέων εκλογών, σύμφωνα με ξένους αναλυτές που επικαλείται το Reuters, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανη. Παράλληλα, το ΔΝΤ απειλεί με πάγωμα της χρηματοδότησης που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, αν δεν ψηφιστούν τα νέα μέτρα που προβλέπονται για τον Ιούνιο.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην αγορά που εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο αποτέλεσμα των εκλογών, όσο στο ποια κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη και τους δανειστές. Μάλιστα, χρηματιστές μιλούν ανοιχτά και λένε ότι η Δευτέρα θα είναι μιά πολύ δύσκολη μέρα για την αγορά και θα έρθουν πιο άσχημες μέρες αν δεν βρεθεί το κατάλληλο σχήμα που θα προωθήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών της.

 

Ο κ. Εμ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, κάνει λόγο για ένα "αρνητικό αποτέλεσμα για την αγορά το οποίο θα αντιμετωπιστεί το ίδιο αρνητικά από την επενδυτική κοινότητα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Αριστερά πήρε το 40% του εκλογικού σώματος σύμφωνα με τα exit polls, αλλά ο πως θα τοποθετηθεί αν κληθεί να κυβερνήση απέναντι στους δανειστές και στις υποχρεώσεις της χώρας".

Από την πλευρά του ο σύμβουλος Επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας κάνει λόγο για μία χαοτική κατάσταση κι εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι το ποιος και πως θα κυβερνήσει.

 

EFG Eurobank

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αφήνει περιθώρια για ένα μάλλον ασταθές πολιτικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε ότι η αγορά θα είναι πολύ νευρική σήμερα.

 

Euroxx

Αναμένει νευρικότητα στην αγορά με χαμηλούς όγκους και έντονες διακυμάνσεις.

 

Proton

Σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν πολύ χαμηλότερα (το Λονδίνο είναι κλειστό), λόγω της ανησυχίας που επικρατεί μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία. Σε εγχώριο επίπεδο, αναμένουμε επίσης αδύναμο ξεκίνημα.

 

Beta

Οι συνθήκες στις αγορές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας από τα αποτελέσματα των εκλογών. Αναμένουμε αρνητικό άνοιγμα σήμερα, αφού κανένα κόμμα [ή συνδυασμός κομμάτων] δεν φτάνει τις 151 έδρες.

 

Marfin Analysis

Θεωρεί ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας και πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στα ταμπλό σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.