ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ισπανια ψαλίδησε τα κέρδη της Wall

00:46 - 08 Ιουν 2012 | Σχόλια Αγοράς
Με κέρδη πάνω από 3% το Χ.Α.

Με μεικτή εικόνα έκλεισαν σήμερα οι τιμές στους κύριους δείκτες στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, έπειτα από τα σχόλια του διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάκι, ο οποίος απέκλεισε τη λήψη περαιτέρω κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που μετρίασαν την ευφορία από τη μείωση των βασικών επιτοκίων της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας. Ο γενικός δείκτης Dow Jones με κέρδη 46,17 μονάδων, κατέγραψε άνοδο 0,37% και έκλεισε στις 12.460,96%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με απώλειες 13,7 μονάδων, σημείωσε πτώση 0,48% κλείνοντας στις 2.831,02 μονάδες.

 

H προσδοκία ανέβασε την Ευρώπη ότι επιτέλους μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί κάποια λύση, μετά τις συνονισμένες παρεμβάσεις από Ομπάμα, Μπερνάνκι και Ολάντα, Μόντι. Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 1,18% στις 5.448 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,82% στις 6.144 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,42% υψηλότερα στις 3.071 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πάντως την μεγαλύτερη άνοδο έξι μηνών. Οι ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συντονιστούν σε μέτρα καταπολέμησης της κρίσης χρεών, καθώς και η πώληση κρατικών ομολόγων αξίας 2,07 δισ. ευρώ από την Μαδρίτη, πρόσφεραν από νωρίς ώθηση στους βασικούς δείκτες στις ευρωαγορές. Τα κέρδη επιταχύνθηκαν μετά την κινεζική ξαφνική μείωση των επιτοκίων, αλλά, όπως και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Bernanke δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και περιόρισε τα κέρδη.

 

Χ.Α.

 

Το υψηλότερο ποσοστό ανόδου πέτυχε την Πέμπτη η αγορά, κάτι που έχει να συμβεί από την συνεδρίαση της 31 Μαίου. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 3,09%, στις 492,19 μονάδες. Η αντίδραση ήταν... εισαγόμενη μετά την άνοδο στην Ευρώπη, αποτέλεσμα της νομισματικής χαλάρωσης της Κίνας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της αχανούς αυτής χώρας μείωσε περαιτέρω τα επιτόκιά της.

Κατά τα άλλα, η διχογνωμία στην Ευρώπη ως προς την άμεση παρέμβασή της για την επίλυση της κρίσης χρέους, καλά κρατεί. Από την μία, η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ δηλώνει ότι η κρίση του ευρώ δεν μπορεί να επιλυθεί γρήγορα και από την άλλη ο ιταλός πρωθυπουργός Μόντι υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα. Μάλιστα, η Fed, δια του επικεφαλής της κ. Μπεν Μπερνάνκι δηλώνει έτοιμη για νέες παρεμβάσεις αν η κρίση χρέους της Γηραιάς Ηπείρου ξεφύγει, κάτι που, σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο 3μηνο.

Ξένα funds, αλλά και εγχώριοι θεσμικοί εκμεταλλεύτηκαν το καλό κλίμα στις αγορές και προέβησαν σε αγορές, που μένει να φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις αν αυτές έχουν διάρκεια. Κέρδη πάνω από 11% για τον Μυτιληναίο, στο 1,49 ευρώ, 8,71% τα κέρδη του Τιτάνα, με κλείσιμο στα 11,98 ευρώ, 7,5% ενισχύθηκε η ΔΕΗ και 4,92% ο ΟΤΕ, παρά την υποβάθμισή τους από την S&P. Κέρδη 6,18% για την ΕΤΕ με κλείσιμο στα 0,99 ευρώ και όγκο περίπου 5 εκατ. τεμαχίων. Πάνω από 4% ενισχύθηκε η Coca Cola, στα 12,50 ευρώ και 3,57% η Πειραιώς.

Οι συναλλαγές εντάθηκαν προς το πέρας των συναλλαγών αγγίζοντας τα 46 εκατ. ευρώ, με 2,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Προφανώς, ουκ ολίγοι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στην αντίδραση της αγοράς και έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το ανοδικό momentum, πουλώντας μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.