ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές - "Μαζεύει" η Wall

19:01 - 28 Σεπ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στην εβδομάδα, κέρδη στο μήνα το Χ.Α.

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το θετικό ξεκίνημα που είχαν το πρωί, με τις αγορές να έχουν στραμμένο στην Ισπανία, μιας και οι επενδυτές περιμένουν την έκθεση της Moody's για την οικονομία της χώρας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στην κατηγορία «σκουπίδια».

Με απώλειες ο FTSE στο -0,65% στις 5.742 μονάδες, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,45% στις 3.355 μονάδες, επηρεασμένος αρνητικά από την υποχώρηση των μετοχών των Total και Societe Generale. Ο DAX έγραψε απώλειες 1,02% στις 7.216 μονάδες, λόγω της άσχημης πορείας που είχαν οι μετοχές των Deutschebank και Commerzbank.

Ο ΙΒΕΧ 35 είχε μεγάλες απώλειες 1,70% στις 7.709 μονάδες, περιμένοντας την έκθεση της Moody's. Πτωτικά έκλεισε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, που έχασε 2,29% στις 15.096 μονάδες.

Οι πληροφορίες των αναλυτών αναφέρουν ότι η πίεση στην οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να εντείνεται μέχρι η κυβέρνηση Ραχόι να προσφύγει στις Βρυξέλλες ζητώντας ένα πλήρες πακέτο διάσωσης, και όχι μόνο για τις τράπεζες, όπως θέλει η Μαδρίτη.

Ακόμα, η ανακοίνωση του προϋπολογισμού στη Γαλλία,. με την οποίο ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε έξτρα μέτρα που θα επιβαρύνουν φορολογικά τους γάλλους πολίτες, κάτι που έχει κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Το κλίμα αυτό επηρεάζει κατά πολύ τον τραπεζικό κλάδο, που είναι και αυτός που οδηγεί σε «οπισθοχώρηση» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 2,7% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην περιοχή της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση στο 2,4%.


Wall Street


Με απώλειες διαμορφώνονται και οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η πτώση στο δείκτη Chicago PMI σε χαμηλά τριών ετών επισκίασε την όποια αισιοδοξία προκάλεσε η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow βρίσκεται στις 13.418 μονάδες με πτώση 0,51%, ο Nasdaq είναι στο -0,53% και στις 3.120 μονάδες, και ο S&P 500 στο -0,49% και στις 1.440 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο 0,5% κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Το προσωπικό εισόδημα ωστόσο ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1%, ενώ ο δείκτης καταθέσεων υποχώρησε στο 3,7% από 4,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ κι ένα χρόνο.

Στις 49,7 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI τον Σεπτέμβριο, αν και οι αναλυτές ανέμεναν να μείνει αμετάβλητος στο μέγεθος του Αυγούστου (53 μονάδες).

Ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2009, σύφωνα με το Institute for Supply Management.

Την ίδια στιγμή, στις 78,3 μονάδες υποχώρησε τον ίδιο μήνα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan, αν και οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρά πτώση στις 79 μονάδες, από 79,2 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης για τις πληθωριστικές προσδοκίες σε ορίζοντα 12 μηνών υποχώρησε στο 3,3% από 3,5% αρχές Σεπτεμβρίου.


Απώλειες στην εβδομάδα, κέρδη στο μήνα το Χ.Α.


Με απώλειες 4,73% έκλεισε η εβδομάδα στο Χ.Α., μετά οκτώ ανοδικές εβδομάδες, αλλά με κέρδη 14,27% τον Σεπτέμβριο, αφού την Παρασκευή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Την εβδομάδα που πέρασε οι επενδυτές, όπως αναφέρουν χρηματιστές, κράτησαν αμυντική στάση, αφού όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ανοιχτά. Ούτε τα μέτρα έχουν αποφασιστεί οριστικά, ούτε έχουν τύχει της έγκρισης των δανειστών, η νέα δόση των 32 δισ. ευρώ φαίνεται να πηγαίνει προς τα πίσω, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκκρεμεί και η συζήτηση για ένα νέο κούρεμα του χρέους ακόμα βρίσκεται στην αρχή. Υπό αυτά τα δεδομένα, η κινητήριος δύναμη της αγοράς ήταν μόνο οι χαμηλές αποτιμήσεις, κάτι που τράβηξε τις μετοχές σε ένα ανοδικό ξέσπασμα με κέρδη για τον γενικό δείκτη άνω του 30% τις τελευταίες εβδομάδες. Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στο εξωτερικό δεν είναι στραμμένη τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Ισπανία, ενόψει των ανακοινώσεων των Ισπανικών stress tests. Μέσα σε όλ' αυτά η Κύπρος προσέλαβε την Pimco να αξιολογήσει τις τράπεζές της, ενώ φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δισ. ευρώ, συνεχίζονται.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45%, στις 739,12 μονάδες, αν και κατά διαστήματα υπήρξε ανοδική αναλαμπή, με κίνηση στις 755 μονάδες. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές, λίγο πάνω από τα 36 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας τη στάση αναμονής από την πλευρά των συναλλασσόμενων.

Κέρδη 4,90% για τον Τιτάνα, στα 15 ευρώ και 4,51% για τον Ελλάκτωρα, στο 1,39 ευρώ. Πάνω από 3% ανήλθαν τα κέρδη της Alpha και φήμες ότι θα περάσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με την Credit Agricole για την απόκτηση της Εμπορικής. Ισχυρά κέρδη, επίσης, περίπου κατά 3% κατέγραψε η Jumbo και η Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, πτώση κατά 5,4% για την Cyprus Popular και 4,5% για την Eurobank, 4,21% υποχώρησε η ΔΕΗ, η οποία μπαίνει σε περιπέτειες λόγω των συνδικαλιστών, 4,08%, για τον ΟΠΑΠ, στα 4 ευρώ και 3,56% υποχώρησε η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.