ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Κουμπωμένη άνοδος

18:24 - 06 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Ανοδικά Wall και Ευρώπη.

Κλείσιμο στο “συν” για την αγορά, αλλά με μειωμένες συναλλαγές και μεγάλη αγωνία, όχι τόσο ως προς το αν θα ψηφιστούν τα μέτρα, αλλά ως προς το αν οι Ευρωπαίοι φανούν συνεπείς και συναινέσουν στην εκταμίευση της δόσης. Ταυτόχρονα, η αγορά θέλει να προκύψει από την κάλπη ο Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της βοήθειας προς τη χώρα μας και κυρίως έχει ταχθεί υπέρ μίας πιο ευέλικτης πολιτικής διαχείρισης της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη. Έπειτα από το πάρτι της Παρασκευής και της Δευτέρας, οι χρηματιστές θεωρούν λογική τη σημερινή κόπωση, αν και στο ξεκίνημα των συναλλαγών ο γενικός δείκτης έδειξε ορμή με κίνηση προς τις 844 μονάδες. Επειδή όμως, η σοβούσα συγκυρία δεν ενδείκνυται για ανοίγματα, ενδοσυνεδριακά βγήκαν εντολές πώλησης πιέζοντας την αγορά μέχρι τις 824 μονάδες, αν και έκλεισε ψηλότερα, στις 832,37 μονάδες, με τις συναλλαγές μόλις στα 71 εκατ. ευρώ.

Το θετικό πρόσημο αποδίδεται κυρίως στην ορμητική αντίδραση του ΟΤΕ, που έκλεισε με άνοδο 6,41%, στα 3,65 ευρώ, 5,74% ενισχύθηκαν τα ΕΛΠΕ, πάνω από 3% Ελλάκτωρ και Eurobank, άνω του 2% ΜΕΤΚΑ και Motor Oil. Βαρίδι για την αγορά ήταν η Εθνική που έκλεισε με απώλειες 2,6%, η Πειραιώς 1,8%, Alpha1%, Coca Cola και ΟΠΑΠ με απώλειες κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

 

Wall

 

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την εκλογική διαδικασία να επηρεάζει θετικά το κλίμα των αγορών. Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται από τις πολιτείες της ανατολικής Ακτής τα ξημερώματα της Τετάρτης (για την Ελλάδα) και οι επενδυτές περιμένουν την ανακοίνωση του νικητή. Ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να διαχειριστεί μία δύσκολη οικονομική κατάσταση σε κρίσιμη συγκυρία και για τις ΗΠΑ και για την Ε.Ε. 

Ο Dow Jones κερδίζει +0,2%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο +0,3%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει κέρδη 0,4%.

Στα εταιρικά νέα, κέρδη που ξεπερνούν κάθε προσδοκία ανακοίνωσε η μηχανή αναζήτησης AOL για το τρίμηνο, ενώ η αλυσίδα φαρμακείων CVS Caremark Corp ανέφερε αύξηση των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο και βελτίωσε την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα Marketwatch, ο ιδρυτής και διευθντής της Sarhan Capital, Άνταμ Σάρχαν, η Ευρώπη έδωσε από το πρωί ώθηση στις μετοχές. Συγκεκριμένα δήληωσε: «Τα αμερικανικά futures βασίζονται στην ελπίδα ότι η κρίση χρέους στην ΕΕ θα καταλαγιάσει λίγο».

 

Κέρδη στην Ευρώπη

 

Ενισχύεται το ανοδικό κλίμα στην Ευρώπη, με τις μετοχές πολλών εταιρειών να παρουσιάζουν κέρδη.

Θετικά νέα για την ARM Holdings Plc. Η Apple ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχομενο να αντικαταστήσει τους επεξεργαστές της Intel Corp στους προσωπικούς Η/Υ με αντίστοιχα ενεργειακά chip της ARM Holdings. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη για αντίστοιχα chip στις συσκευές iPhone και iPad . Θετικά νέα και στη Γερμανία καθώς η BMW παρουσίασε υψηλότερα κέρδη, απ' όσα ανέμεναν οι αναλυτές. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2 δισεκ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, έναν 1,74 δισεκ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Τέλος, κέρδη ύψους 297 εκατομμυρίων λιρών (475 εκατ. Δολαρίων) προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο παρουσίασε η εταιρεία λιανικού εμπορίου Marks&Spencer's, αντί 279,5 εκατομμυρίων λιρών που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών.

 

Σε αυτό το κλίμα, άνοδο +0,66% παρουσιάζει ο Euro Stoxx 50, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει +0,65%, ο DAX κινείται θετικά με +0,66%, ενώ κέρδη παρουσιάζει στο Παρίσι ο CAC 40 με +0.77%. Τέλος, στη Μαδρίτη ο IBEX κινείται με άνοδο 0,48%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.