ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη - Βουτιά για τη Wall

20:08 - 07 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Στάση αναμονής από το Χ.Α.

 

Ευρώπη


Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γυρίζοντας από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, ακολουθώντας τις ανησυχίες της Wall μετά την επανεκλογή Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Stoxx Europe 600 έχασε 1,36% στις 271 μονάδες, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες +1,58% στις 5.792 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά -1,97% στις 3.410 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε -1,96% στις 7.233 μονάδες, και τέλος στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 2,25%.

Στη Βρετανία οι μετοχές της εταιρείας πολυτελών ειδών Burberry παρουσίασαν άνοδο 1,9%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα απ' ότι αναμενόταν για το πρώτο εξάμηνο τους έτους.

Αντίστοιχα, άνοδο 0,9% σημείωσαν οι μετοχές της ING Group, μετά τα κέρδη που παρουσίασε στο τρίμηνο του έτους. Τέλος, οι μετοχές του βελγικού ομίλου λιανικού εμπορίου Delhaize Group κυριολεκτικά απογειώθηκαν με 8,6%, εξαιτίας των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια, κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην περιοχή της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία Αυγούστου αναθεωρήθηκαν σε άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση  και πτώση 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων -0,1% και -1% αντιστοίχως


Wall


Με σημαντικές απώλειες διαμορφώνεται η Wall στην πρώτη συνεδρίαση μετά από την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, λόγω της πτώσης που έχουν οι μετοχές μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Ο Dow υποχωρεί κατά 2,35% στις 12.935 μονάδες, ο Nasdaq πέφτει 2,32% στις 2.942 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,27% στις 1.396 μονάδες

Μεγαλες απώλειες έχουν οι τίτλοι των Insurer Lincoln National, J.P. Morgan Chase & Co και American Express.

Ακόμα, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωζώνη, μετά τα δυσοίωνα στοιχεία σχετικά με τους στόχους των δημοσιονομικών προγραμμάτων για Ισπανία - Γαλλία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, να καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές.  

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι και η Ελλάδα, με την αποψινή ψήφιση των μέτρων στη Βουλή να προκαλέι ανησυχίες στις αγορές.


Στάση αναμονής από το Χ.Α.


Στάση αναμονής και μεγάλη επιφυλακτικότητα στην αγορά με τον γενικό δείκτη να κλείνει με μικρές απώλειες στις 825,80 μονάδες με το μακροπρόθεσμα ανοδικό σενάριο, τεχνικά να μένει ανέπαφο, αλλά την βραχυπρόθεσμη τάση ιδιαίτερα ρευστή. Η κυβέρνηση μπορεί να κέρδισε την κοινοβουλευτική μάχη και να μην πέρασε η ένσταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ για την αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου, αλλά δεν είναι βέβαιο το τι θα γίνει στη συνέχεια, μέχρι την ψήφιση των μέτρων. Και όχι μόνο αυτό. Δεν είναι καθόλου βέβαιο και δεν υπάρχει καμία ορατότητα από την πλευρά των δανειστών ως προς την εκταμίευση της δόσης, αν και οι λονδρέζικοι Financial Times έγραφαν σήμερα ότι θα μειωθούν τα επιτόκια που δανείστηκε η Ελλάδα και ταυτόχρονα θα δοθεί επιμήκυνση δύο ετών.

Οι επενδυτές, σε κάθε περίπτωση αποφάσισαν να κατεβάσουν ταχύτητα. Οι ξένοι απείχαν και οι εγχώριοι επενδυτές προέβησαν στη κατοχύρωση ρευστότητας, προφανώς για να επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις. Άσχημο κλίμα επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Μετά την εκλογή Ομπάμα για δεύτερη φορά στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, η Wall άνοιξε με απώλειες, χάνοντας περίπου 250 μονάδες, Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παρασυρθούν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σημειωτέον, ότι την Τετάρτη γνωστοποιήθηκε η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν για την ευρωζώνη, όπου όλες οι εκτιμήσεις για τα κράτη – μέλη ήταν αισθητά μειωμένες.

Απώλειες άνω του 5% κατέγραψε η μετοχή του Τιτάνα, στα 14,30 ευρώ, ενώ πάνω από 2% υποχώρησαν Jumbo, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Κοντά στο 1% οι απώλειες για την Eurobank, στο 1 ευρώ, στα 17,19 υποχώρησε η Coca Cola, στο 1,97 η Alpha, στα 6,80 υποχώρησε η Motor Oil, στα 3,5 ο Μυτιληναίος και στα 4,77 ο ΟΠΑΠ. Ανάχωμα στη σημερινή πτώση απετέλεσαν ο ΟΠΑΠ και η Εθνική, ενώ σημαντική ήταν η αντίδραση για την ΜΕΤΚΑ, που έφτασε στα 7,60 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.