ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια εν όψει του Eurogroup

11:55 - 12 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εξαιτίας της ύφεσης στην ιαπωνική οικονομία και της ανησυχίας για την αντιμετώπιση του Fiscal Cliff στις ΗΠΑ.

 Σε στάση αναμονής βρίσκονται σήμερα οι αγορές στην Ευρώπη, εν οψει του κρίσιμου έκτακτου Eurogoup, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, παρότι στην Αθήνα υπερψηφίστηκαν το Πολυνομοσχέδιο και ο Προϋπολογισμός του 2013, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η τρόικα δεν θα παραδώσει την έκθεσή της σήμερα, προκαλεί νευρκότητα στις αγορές.

Ο Eurostoxx παρουσιάζει μικρή άνοδο +0,04%, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 κερδίζει +0,18% και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται με θετικο πρόσημο +0,13%. Αντιθέτως, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσιάζει απώλειες 0,04% και στη Μαδρίτη ο iBEX 35 υποχωρεί κατά 0,35%.

 

Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Αρνητικά επηρέασαν τις αγορές της Ασίας τα νέα για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,9% το γ΄τρίμηνο του 2012, αλλά και εξαιτίας της ανησυχίας για την αντιμετώπιση του fiscal cliff από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,93%, ενώ στη Σεούλ ο δείκτης Kopsi υποχώρησε κατά -0,19% και στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε -0,31%.

Αντιθέτως, οι αγορές της Κίνας ακολούθησαν ανοδική πορεία, εξαιτίας των θετικών οικονομικών στοιχείων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Έτσι, στη Σαγκάη ο συνθετικός δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,49% και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κέρδισε +0,17%.

Οι περισσοτερες απώλειες στις ασιατικές αγορές προκλήθηκαν από την πτωτική πορεία των κερδών στη Wall Street την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και από την πιθανή αύξηση των φόρων κατά 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την περικοπή των δαπανών, εξαιτίας του fiscal cliff. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγουσε την οικονομια των ΗΠΑ σε ύφεση.

Ωστοσο, παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, η αγορά του Χονγκ Κονγκ επωφελήθηκε από την αύξηση των εξαγωγών με την Li & Fung Ltd. να κερδίζει +1,45%, την Cosco Pacific να σημειώνει άνοδο +0,76%, την εταιρεία τροφίμων Want Want China Holding να κερδίζει +2,97% και τις μετοχές της εταιρείας υποδυματων Belle International Holdings να αναρριχούνται κατά +2,28%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.