ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η Wall

17:48 - 13 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Αρνητικό το κλίμα στο Χ.Α., πτωτικά και οι ευρωαγορές

Σε αρνητικό ρυθμό κινείται στο άνοιγμα η αμερικανική αγορά, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη λόγω Ελλάδας, να προξενούν πονοκέφαλο στις αγορές.

 

 

Μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες κατά την οποία δεν πάρθηκε κάποια ουσιαστική απόφαση για την πορεία του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Την ίδια στιγμή, αναλυτές δεν δείχνουν να πιστεύουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μας, εκφράζοντας τους φόβους τους για νέα αρνητικό «φαινόμενο - ντόμινο» στις οικονομίες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

 

Ακόμα, η αβεβαιότητα για το αν οι αμερικανοί πολιτικοί μπορούν να έρθουν σε μια συμφωνία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του

«δημοσιονομικού γκρεμού» στην οικονομία των ΗΠΑ μέχρι τον Ιανουάριο, εντείνει στο αρνητικό κλίμα, οδηγώντας προς τα κάτω τους δείκτες.

 

Ο Dow μένει σταθερός στις 12,811 μονάδες.

 

Ο Nasdaq χάνει 0,4% στις 2,893 μονάδες.

 

O S&P 500 πέφτει 0,1% στις 1,870 μονάδες.

 

Ευρώπη



Πτώση σημειώνουν, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν τάχιστα μία λυση για την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι μετοχές της Vodafone και του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού E.ON να παρουσιάζουν απώλειες.

Οι μετοχές της Vodafone υποχωρούν κατά -4,71%, καθώς τα κέρδη της εταιρείας κατρακύλησαν στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ζημίες ύψους 1,98 δισεκατομμυρίων λιρών για το 6μηνο Απρίλιος – Σεπτέμβριος. Το ίδιο διάστημα του 2011 η Vodafone είχε κέρδη ύψους 6,69 δισεκατομμυρίων λιρών.

 

Επιπλέον, βουτια 9,5% παρουσιάζουν οι μετοχές της E.ONστο άνοιγμα των αγορών, καθώς η γερμανικη εταιρεία παρουσίασε ζημίες στο γ΄ τρίμηνο εξαιτίας των προστίμων που κλήθηκε να πληρώσει σε όλη την Ευρώπη για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσιά της. Αυτή την ώρα οι μετοχές της υποχωρούν κατά -9,47%.

 

Στο κλίμα αυτο ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά -0,5% και ο γερμανικός DAX παρουσιάζει απώλειες -0,9%. Στο Παρίσι ο CAC40 υποχωρεί κατά -0,7%, με τις μετοχές της πετρελαϊκής Total) να οδηγούν τον δείκτη σε αρνητική πορεία.

 

Στο Λονδίνο οι απώλειες των μετοχών της BP  και της SHELL  οδηγούν στο κόκκινο τον FTSE 100, ο οποίος παρουσιάζει απώλειες -0,6%.

Τέλος, θετική στροφή πραγματοποίηση η αγορά της Μαδρίτης, όπου ο IBEX 35 κινείται με άνοδο 0,1%.

 

 

Χ.Α.

 

Σε αρνητικό πρόσημο και κόκκινο φόντο κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο γενικός δείκτης κινείται στα επίπεδα των 770 μονάδων, αλλά και πιο κάτω με τις συναλλαγπές ιδιαίτερα σημαντικές, πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της διάθεσης των επενδυτών να μειώσουν το ρίσκο τους στην ελληνική αγορά. Κυρίως, ξεσκαρτάρουν τράπεζες από τα χαρτοφυλάκιά τους, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, θεωρώντας ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν αποτελούν καλή επιλογή, μετά την ανακοίνωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Ισχυρή πτώση για την ETE, στα 1,39 ευρώ και απώλειες κοντά στο 8%, σχεδόν ίδιο ποσοστό πτώσης για την Eurobank, στα 0,685 ευρώ, κοντά στο 6,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για την Alpha, στο 1,46 και περίπου κατά 3% υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,361 ευρώ. Ως αντίβαρο στην πτώση παρουσιάζονται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, αλλά με “ελεγχόμενη “ανοδο”, λίγο πάνω από το 1% ενώ ισχυρότερη είναι η αντίδραση που έχει βγει στην Ελλάκτωρ και την Motor Oil, που καταγράφουν κέρδη πάνω από 2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.