ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

13:53 - 14 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Αντανακλαστική αντίδραση στο Χ.Α.

Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στις αγορές της Ευρώπης, καθώς η ανησυχία για ένα πιθανό Fiscal Cliff να εντείνεται, όσο πλησιάζουν οι μέρες για το τελική ημερομηνία συμφωνίας των δύο αντιπάλων στο αμερικανικό Κογκρέσο. Παρά το θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές, η Ευρώπη επικεντρώνεται στα δικά της προβλήματα και τις αποφάσεις στην Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί -0,59%, παρότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών εμφανίζουν κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση, με τις μετοχές της Vivendi παρουσιάζουν άνοδο +4,74%. Την ίδια στιγμή ο CAC 40 στη Γαλλία και ο DAX στη Γερμανία σημειώνουν απώλειες -0,43%, ενω στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχωρεί κατά -0,59%. Αρνητική στροφή πραγματοποίησε και η αγορά στη Μαδρίτη με τον δείκτη δείκτης IBEX να χάνει -0,15%.

 

Στις 790 μονάδες ο δείκτης

Ως αντανακλαστική κίνηση και τίποτε άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή αντίδραση της αγοράς που σημειώνει κέρδη πάνω από 2% και με τις τράπεζες να παίρνουν τη σκυτάλη της ανόδου από τα μη τραπεζικά χαρτιά. Ο γενικός δείκτης κινείται στην περιοχή άνω των 790 μονάδων και η προσδοκία που υπάρχει στην αγορά είναι ότι οι τράπεζες μπορεί να αποτιμηθούν με θετική καθαρή θέση προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα των ανακεφαλαιοποιήσεων που βρίσκονται καθ' οδόν. Εκτός κι αν, σημειώνουν οι χρηματιστές, η σημερινή κίνηση αποτελεί την αρχή μιάς προσπάθειας βελτίωσης των αποτιμήσεων πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση ενδείκνυται για trading, μήπως και καλυφθούν οι θεαματικές απώλειες του προηγούμενου διημέρου.

Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 30 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Κοντά στο 9,5% ενισχύεται η Eurobank, στο 7,5% η Εθνική και στο 6% η Alpha. Από εκεί και πέρα ακολουθεί δυνατά ο Μυτιληναίος με κέρδη πάνω από 4%, ο ΟΤΕ που ενισχύεται σχεδόν κατά 3%, η Ελλάκτωρ πάνω από 3%, με το 1,5 ευρώ να αποτελεί τη στήριξη της μετοχής. Κέρδη πάνω από 4% σημειώνει η μετοχή της Βιοχάλκο και άνω του 4μ,5% ο Τιτάνας, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα 9μήνου ήταν απογοητευτικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:11 - 14 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.