ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Καταλωνία να «ανησυχούν» τους επενδυτές

12:08 - 26 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη στις ασιατικές αγορές - Ράλι ανόδου στο Τόκιο.

Υποχωρούν τη Δευτέρα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηριών, με το σημερινό Eurogroup, τις τράπεζες και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καταλονία να πιέζουν τις αγορές.

Οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία το σημερινό Eurogroup, ευελπιστώντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν μία γρήγορη και ουσιαστική απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, η νίκη των εθνικιστών στην Καταλωνία, που επιδιώκουν ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ανησυχεί τις αγορές.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί -0,16%. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες με τις μετοχές της Barclays να υποχωρούν -3,42%, ενώ η HSBC βρίσκεται στο -0,79%. Αρνητικά πρόσημα καταγράφει στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,12%, καθώς οι μετοχές της ThyssenKrupp παρουσιάζουν απώλειες -3,48%. Στη Γαλλία ο CAC40 παρουσιάζει πτώση -0,32%, με τις μετοχές τις Societe Generale να χάνουν -0,61%. Αντίθετα, σε θετικό έδαφος κινείται η αγορά του Λονδίνου με τον FTSE 100 παρουσιάζει άνοδο +0,36%.

 

Οριακή άνοδος στην Ασία

Οριακή άνοδο σημείωσαν τη Δευτέρα οι ασιατικές αγορές. Ενώ στην Ιαπωνία οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τόκιο επιδόθηκαν σε ξέφρενο ράλι φτάνοντας σε υψηλό 7 μηνών, καθώς το γεν αποδυναμώθηκε περαιτέρω απέναντι στα υπόλοιπα νομίσματα. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες αγορές της Ασίας κατέγραψεν μέτριες επιδόσεις, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν όψει του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αναμένονται αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, οι αναλυτές θεωρούν ότι η άνοδος που καταγράφηκε οφείλεται στη "Μαύρη Παρασκευή" και δεν έχει ουσιαστική βάση.

Έτσι, στην Ιαπωνία ο Nikkei πραγματοποίησε άλμα +1,81% φτάνοντας στα επίπεδα του Απριλίου, με τους επενδυτές να επιστρέφουν δυναμικά μετά από τρεις ημέρες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,25%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο +0,47%. Αντιθέτως με απώλειες έκλεισε η αγορά στη Σαγκάη, όπου ο συνθετικός δείκτης υποχώρησε κατά -0,49%.

Τέλος, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε κέρδη +055%.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο η Canon κατέγραψε κέρδη +3,44%, ενώ η Pioneer είδε τις μετοχές της να καταγράφουν άνοδο +7,41%.

Θετικά τα νέα και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες με τις μετοχές της Toyota να ενισχύονται κατά +4,08%, της Honda +4,10% και της Nissan +5,22%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.