ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κίνδυνος του fiscal cliff στις ΗΠΑ πιέζει τις ευρωπαϊκές αγορές

12:32 - 28 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΑΣΑ για την παγκόσμια οικονομία.

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές μετά την απόφαση – λύση του Eurogroup στρέφουν τα βλέμματά τους προς τις ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος του fiscal cliff δεν έχει αποφευχθεί ακόμη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών έχουν κάνει μικρή πρόοδο.

Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά -0,32%, χάνοντας τα κέρδη +0,30% που είχε αποκομίσει την Τρίτη, μετά την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, οι μετοχές του ομίλου Delhaize ενισχύονται την Τετάρτη κατά +2,25%, μετά την ανακοίνωση της Exane BNP Paribas, ότι η εταιρεία λιανικής και τροφίμων βγαίνει από την ουδέτερη απόδοση.

Εν τω μεταξύ, ισχυρή πτώση παρουσιάζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά -0.20%, καθώς οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν απώλειες -1,95% και της Commerzbank -1,89%

Στη Γαλλία, οι μετοχές της BNP Paribas χάνουν -0,69% και της Societe General -0,39%, ενώ ο δείκτης CAC 40 κινείται με πτώση -0,43%.

Στο κόκκινο και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE να περιορίζεται κατά -0,26%, καθώς οι μεταλλευτικές εταιρείες βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν, όπως η Rio Tinto -0,30% και η BHP Billiton -0,46%.

 

Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ότι βρίσκεται μακριά από την ανάπτυξη και η προειδοποίηση του Οργανισμού ότι στην περίπτωση ενός Fiscal Cliff στις ΗΠΑ, η ήδη αδύναμη οικονομία θα βυθιστεί στην ύφεση, οδήγησαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια σε πτώση.

Με πτώση 1,22% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά την ανησυχία των επενδυτών για τα δημοσιονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ και την ελαφρά άνοδο του γεν.Στο χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,65% και στο Σίδνεϊ ο S&P/ASX 200 έκλεισε με χάνοντας -0,21%.

Αντίστοιχη η εικόνα και στα χρηματιστήρια της Κίνας, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να καταγράφει απώλειες -0,96%, ενώ ο συνθετικός δείκτης στη Σαγκάη περιορίστηκε κατά -1,05%, αγγίζοντας χαμηλό τεσσάρων ετών.

Ισχυρή πτώση παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας στο Χονγκ Κονγκ με την Cnooc να χάνει -2,07% και τις μετοχές της PetroChina να υποχωρούν κατά -1,95%.

Στο κόκκινο και οι μεταλλευτικές εταιρείες στην Αυστραλία, με την Rio Tinto στο -1,87% και την BHP Billiton -0,58%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.