ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αισιοδοξία στις ΗΠΑ "ανεβάζει" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:46 - 29 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Οι ασιατικές αγορές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ότι είναι αισιόδοξος για επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος των ΗΠΑ.

Η αισοδοξία που επικρατεί στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του δημοσιονικού γκρεμού οδηγεί σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι είναι αισιόδοξος πως θα υπαρξει συμφωνία για την αντιμετώπιση του fiscal cliff, οδήγησε σε κέρδη το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη και στις αγορές της Ασίας.

Έτσι, ο Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο +0,68%, με την Banco Santander να οδηγεί με +0,50%. Αντίθετα, οι μετοχές της BNP Paribas, παρά την αρχική άνοδο, υποχωρούν κατά -0,30%. Κέρδη καταγράφει στη Φρανκφούρτη ο DAX +0,53%, o CAC στο Παρίσι κερδίζει +0,62%, ο FTSE στο Λονδίνο +0,44% και ο IBEX στη Μαδρίτη +0,97%.

Άλμα παρουσιάζουν μετοχές της Invensys PLC +11,64%, καθώς η εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε χθες ότι πούλησε στη Siemens (+0,08%) τη μονάδα κατακευής σημάτων για τους σιδηροδρόμους έναντι 2,78 δισεκ. δολαρίων.

 

Κέρδη στην Ασία

Σε άνοδο οδηγήθηκαν την Πέμπτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για μία συμφωνία, που θα λύση το πρόβλημα του επερχόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού»(fiscal cliff).

Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,99%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε +1,15% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε +0,68%.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε και ο Hang Seng (+0,93%) στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο στην Κίνα, ο συνθετικός δείκτης της Σαγκάης κατέγραψε απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έκλεισε υποχωρώντας κατά -0,37%. Στο σύνολο του έτους, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει παρουσιάσει πτώση 17,1%.

Εν τω μεταξύ, ανάκαμψη παρουσιάζουν οι μεταλλευτικές εταιρείες. Στο Τόκιο οι μετοχές της JFE Holdings κέρδισαν +3,78% και η Kobe Steel ενισχύθηκε κατά +4,17%.

Κέρδη και για την Rio Tinto στην Αυστραλία, με τις μετοχές της να παρουσιάζουν άνοδο +0,74%, καθώς παρουσίασε το πρόγραμμα περικοπών των δαπανών της και εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ζήτηση από την Κίνα. Στο +5,42% εκτινάχθηκαν οι μετοχές της εταιρείας εξόρυξης ουρανίου Paladin Energy.

Μεγάλα τα κέρδη και για τους Ιάπωνες εξαγωγείς, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου το έφερε στα 82 γεν. Έτσι, οι μετοχές της Hitachi σημείωσαν άνοδο +2,93%, της Advantest στο +3,33%, της Toyota στο +1,01%, της Honda στο +2,06% και της Mazda στο +3,20%.

Κέρδη παρουσίασαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη Νότια Κορέα με την Hyundai Motor να ενισχύεται κατά +2,90% και η Kia Motors +4,39%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.