ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Παρά τη βουτιά της εβδομάδας, τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας ο Νοέμβριος

18:44 - 30 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα στη Wall λόγω fiscal cliff, με κέρδη οι ευρωαγορές.

Παρά τις μεγάλες απώλειες της εβδομάδας, οι οποίες ανήλθαν σε 4,2%, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά ο τέταρτος συνεχόμενα ανοδικός μήνας με κέρδη περίπου 1%. Από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη που πλησιάζουν το 19%. Η ανησυχία της αγοράς εστιάζεται στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και στους όρους που πρόκειται να θέσει η κυβέρνηση, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, θίγουν τις τράπεζες. Εκείνο που συζητείται είναι να δοθούν στα πιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του buy back αντισταθμιστικά φορολογικά οφέλη, αλλά και “αμνήστευση” των διοικήσεων έναντι των μετόχων τους. Eπίσης, άσχημα επέδρασε στην αγορά η φημολογία περί νέας εξόδου μετοχών από τον δείκτη της Morgan Stanley, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησής της. Κατά τα άλλα, η εικόνα στην αγορά ήταν βαριά και για έναν ακόμα λόγο: Τα άσχημα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και του εννεαμήνου που σπάνε κάθε ρεκόρ ζημιών, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι τράπεζες. Οι συνολικές ζημιές στο 9μηνο ξεπέρασαν τα 2,7 δισ. ευρώ και στο τρίτο τρίμηνο τα 460εκατ. Ευρώ, αν και φαίνεται ότι “διασώζονται” οι εισηγμένες ΔΕΚΟ. Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής εκτός από τις τράπεζες κάηκαν και οι λεγόμενες “αμυντικές” μετοχές. Βιοχάλκο, Τιτάν και Motor Oil, στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών, έκλεισαν με πτώση άνω του 6%. Πτώση 4,8% κατέγραψε η ΜΕΤΚΑ, στα 7,90 ευρώ, ΟΤΕ 2,3%, στα 3,75 ευρώ, Μυτιληναίος 1,97%, στα 3,48 ευρώ, ΔΕΗ 1,55%, στα 4,46 ευρώ ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Το γύρισμα ή μάλλον η... “επιστράτευση” της Coca Cola σε θετικό πρόσημο, η οποία έκλεισε στα 17,88 ευρώ και με κέρδη 1,88% (χαμηλό ημέρας 17,02ευρώ...) ήταν ο βασικότερος λόγος για τον περιορισμό των αρχικών απωλειών. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, αφού πλέον ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στην περιοχή των 810 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 803). Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές, αφού δεν άγγιξαν καν τα 60 εκατ. ευρώ. Το βραχυπρόθεσμο trade πάντως, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές θα είναι καθοριστεί από τις εξελίξεις γύρω από την επαναγορά των ομολόγων. Και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές, πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αν συμμετάσχουν και γράψουν νέες ζημιές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους σε κρατικό έλεγχο...

Wall

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε με οριακές διαπραγματεύσεις την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο «δημοσιονομικού γκρεμού» που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την αμερικανική οικονομία, ενώ τα μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, δεν ευνοούν τις αγορές.

Συγκεκριμένα, οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ το εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησαν 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνουν αμετάβλητες. Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα σημείωσε οριακή άνοδο μικρότερη του 0,1%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires για αύξηση 0,2%.

Ο Dow παραμένει σταθερός στις 13,0,23 μονάδες.

O Nasdaq χάνει 0,1% στις 3,008 μονάδες.

O S&P 500 υποχωρεί κατά 0,1% στις 1,415 μονάδες.

Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν με άνοδο τις συνεδριάσεις τους, με τις μετοχές μεγάλων επιχειρήσεων να δίνουν πάτημα για κέρδη στις αγορές, παρά τη διατήρηση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά λόγω του fiscal cliff στις ΗΠΑ.

Η έγκριση του πακέτου προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο καθησυχάζει τους επενδυτές που προεξοφλούν τν επίσημη εκταμίευση της δόσης για την Αθήνα. Ακόμα, η αύξηση της ανεργίας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη που ανακοίνωσε η Eurostat δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές, που ξεκίνησαν αρνητικά αλλά έχουν περάσει σε θετικό ρυθμό για τη τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Ο FTSE κερδίζει 0,34% στις 5,890 μονάδες, λόγω της ανόδου που έχει η μετοχή της HSBC.

Ο CAC ανεβαίνει 0,26% στις 3,577 μονάδες , ωθούμενος από την άνοδο που γράφει η μετοχή της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Ο DAX σημειώνει άνοδο 0,32% στις 7,425 μονάδες , με τα κέρδη που έχει ο τίτλος της HeidelbergCement AG να οδηγούν θετικά την αγορά της Φρανκφούρτης.

Ο ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί 0,31% στις 7,949 μονάδες, ενώ ανοδικά κινείται ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 0,06% στις 15,897 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.