ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια "πέφτουν" μπροστά στον "δημοσιονομικό γκρεμό" των ΗΠΑ

15:15 - 13 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α: Υποδοχή της δόσης με διακυμάνσεις.

Χαμηλή κερδοφορία και αρνητικά πρόσημα χαρακτηρίζουν την Πέμπτη την κίνηση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα) να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο θέτοντας στόχους για τον πληθωρισμό και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτό το θέμα της συμφωνίας στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του χρέους και της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς πλησιάζει η ώρα του fiscal cliff.

Παράλληλα, το ευρώ παρουσιάζει άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη μετά τη συμφωνία της ΕΕ για την τραπεζική εποπτεία από την ΕΚΤ.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά -0,26%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά -0,24%, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο -0,33%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά -0,03%. Αντιθέτως, κέρδη καταγράφει στη Μαδρίτη ο IBEX 35, που παρουσιάζει σημαντική άνοδο +0,05%.

Ωστόσο, στο χρηματιστήριο του Παρισιού οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault κερδίζουν +2,23%, μετά την πώληση την Τετάρτη του τελευταίου μεριδίου που διατηρούσε στη Volvo. Παράλληλα, οι μετοχές της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo υποχωρούν -3,44%.

Κέρδη +0,04% καταγράφει και η πετρελαϊκή εταιρεία BP, μετά την πτώση που κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου. Σημαντική άνοδο και για τις τράπεζες με τις μετοχές της ισπανικής Banco Santander να ενισχύονται κατά +0,96% και της γαλλικής Credit Agricole +0,85%. Αντίθετα, οι μετοχές της BNP Paribas μετά την αρχική άνοδο, στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν κατά -0,02% και της ιταλικής UniCredit κατά -0,17%.

 

Νευρικότητα στο Χ.Α.

Με... νευρικότητα και διακυμάνσεις υποδέχθηκε το Χ.Α. την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ, αλλά και την απόφαση του Ecofin γιαα την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα επίπεδα των 874 μονάδων, σημειώνοντας οριακά θετικό πρόσημο και με τις συναλλαγές στα 25 εκατ. ευρώ.Το ενδιαφέρον συνεχίζεται για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις μετοχές των Frigoglass, MIG, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ιντραλότ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Θετικό είναι το πρόσημο και για τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών, με την Eurobank, στα 0,695 ευρώ, την ΕΤΕ στο 1,39 και την Πειραιώς στο 1,387 ευρώ. Αμετάβλητη στο 1,64 μένει η μετοχή της Alpha. Πωλητές έχουν βγει στο Jumbo, την Motor Oil και τον ΟΠΑΠ, έπειτα από αρκετές μέρες ανόδου. Σύμφωνα με την αγορά μία περίοδος αβεβαιότητας τελειώνει για την Ελλάδα και με αγωνία οι επενδυτές περιμένουν την επόμενη μέρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.