ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

12:17 - 17 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
«Εκλογικά» κέρδη στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Μεικτές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αγορές στην Ευρώπη, την τελευταία πλήρη εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, με τα πρώτα θετικά μηνύματα για έναν ενδεχόμενο πολιτικό συμβιβασμό να έρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να αποδέχονται το ενδεχόμενο αύξησης φόρων. Την ίδια στιγμή, η εκλογική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιαπωνία επηρεάζει τις αγορές, καθώς η νέα κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoox Europe υποχωρεί κατά -0,15%, ο FTSE στο Λονδίνο κατά -0,27% και ο CAC 40 στη Γαλλία κατά -0,44%. Αντίστοιχη η εικονα και στη Μαδρίτη, όπου ο IBEX 35 έχει απώλειες -0,10%. Αντίθετα, κέρδη καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη που κερδίζει +0,16%. 

Παράλληλα, μεγάλη άνοδο (+2,07%) καταγράφουν οι μετοχές της Hennes&Mauritz (H&M), που ανακοίνωσε αύξηση 5% των πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο στα 4,87 δισεκ. δολάρια. Τεράστιες απώλειες -16,89% καταγράφουν οι μετοχές της Aggreko, κατασκευάστριας προσωρινών ενεργειακών μονάδων – λύσεων και ψυκτικών – θερμαντικών συσκευών. Η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα για το 2012 να ακολουθήσουν τις προβλέψεις και να κλείσει με άνοδο στις πωλήσεις κατά 13%. Ωστόσο, περιόρισε τις αποδόσεις για το 2013.

Παράλληλα, οι μετοχές της Royal KPN NV έκαναν βουτιά -13,61%, μετά την ανακοίνωση του ολλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ότι πουλάει την ισπανική θυγατρική της στην Orange Spain, έναντι ποσού που δεν έχει δημοσιευθεί.

 

Κέρδη για τον Nikkei, απώλειες στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία, μετά την εκλογική νίκη του συντηρητικού κόμματος, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) που επανέρχεται στην εξουσία μετά από 3 χρόνια.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε προσδοκίες, ότι η δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και θα καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.

Έτσι, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,94%, με το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να βρίσκεται πάνω από το 1,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο από τον μήνα Απρίλιο για το χρηματιστήριο του Τόκιο. Σημαντικός παράγοντας για την άνοδο των μετοχών στο Τόκιο, είναι η συνέχιση της αποδυνάμωσης του γεν έναντι του δολαρίου (-0,43%), με το δολάριο να αντιστοιχεί σε 84,14 γεν. Την ίδια στιγμή, κέρδη +0,45% κατέγραφε στη Σαγκάη ο συνθετικός δείκτης.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ασία βρέθηκαν στο κόκκινο καταγράφοντας σημαντικές απώλειες εξαιτίας της απογοήτευσης των επενδυτών από την αδυναμία συμφωνίας στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού γκρεμού, αγνοώντας όμως τα θετικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η αποδυνάμωση του γεν ενισχύει περαιτέρω τις εξαγωγές της Ιαπωνίας και με τη σειρά τους οδηγούν σε άνοδο των τιμών των μετοχών των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών.

Η μεγάλη κερδισμένη είναι η Sharp με τις μετοχές της να εκτινάσσονται κατά +11,90%. Ακολουθούν, η Nissan με +1,78%, η Mazda Motor με +1,40% και της Sony με +1,43%.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα στο Χονγκ Κονγκ ήταν διαφορετική με τις ενεργειακές εταιρείες να παρουσιάζουν απώλειες, όπως η Cnooc με -1,66% και την China Petroleum & Chemical με -1,84%.

Αντίθετα, κέρδη κατέγραψαν οι ασφαλιστικές, όπως ο όμιλος της AIA +2,99%, με την πώληση το 13,69% της AIG να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Κέρδη είχε και η Ping An Insurance με +1,43% και η China Life Insurance με +1,3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:30 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.