ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευφορία στην Ευρώπη ενόψει συμβιβασμού στις ΗΠΑ

15:13 - 18 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Οι τράπεζες φρενάρουν το Χ.Α. - Μεγάλες εντολές πώλησης.

Άνοδο καταγράφουν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός στις συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Έτσι, ο Stoxx Europe 600 κινείται με άνοδο +0,37%, την οποία καθοδηγούν οι τράπεζες και οι μεταλλευτικές εταιρείες. Κέρδη +0,37% καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά +0,02%. Θετικό πρόσημο επίσης έχουν στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο +0,38% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη με +0,79%.

Στο Λονδίνο, οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, BHP Billiton και Rio Tinto καταγράφουν άνοδο +1,37% και +1,73% αντίστοιχα.

Επιπλέον, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Η ισπανική τράπεζα Banco Santander καταγράφει άνοδο +1,56%, ενώ οι μετοχές της ιταλικής Banca Monte dei Paschi di Siena ενισχύονται κατά +2,96%. Οι μετοχές των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank ενισχύονται κατά +0,81% και 2,96% αντίστοιχα. Επιπλέον, στη Γαλλία η Credit Agricole κερδίζει +1,02%. Αντιθέτως, πτώση -2,92% καταγράφουν οι μετοχές της Renault.

 

X.A.

Οι τράπεζες φρενάρουν την αγορά, αφού για μία ακόμα συνεδρίαση οι επενδυτές επιλέγουν την απομείωση θέσεων, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που, όπως όλα δείχνουν θα γίνουν σε αποτιμήσεις χαμηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στα όρια των 842 μονάδων, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά για τα δεδομένα της εποχής και της συγκυρίας επίπεδα, στα 14 εκατ. ευρώ, έπειτα από περίπου δύο ώρες μετά το άνοιγμα. «Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι τα πράγματα θα ηρεμίσουν μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης, τελικά γίνεται το αντίθετο. Εντείνονται οι ανησυχίες της αγοράς για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι την Παρασκευή, εκτός από τα αποτελέσματα 9μήου των πιστωτικών ιδρυμάτων, λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα», σημειώνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαποδίδει έναντι του γενικού δείκτη με πτώση που ξεπερνάει το 2,5%, έναντι οριακών απωλειών, κατά 0,2% του γενικού δείκτη. Πάνω από 3% ανέρχονται οι απώλειες της Εθνικής, στο 1,17 ευρώ, πάνω από 1,5% οι απώλειες για την Alpha, στο 1,29 ευρώ, 4,38% υποχωρεί η Eurobank, στα 54 λεπτά και 2,9% η Πειραιώς, στα 30 λεπτά. Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία πλέον κάνει πράξεις πάνω από τα 3 ευρώ, αλλά και η μετοχή των Folli Follie.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 18 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.