ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τέταρτη μέρα πτώσης - Διακυμάνσεις μέχρι 12% στις τράπεζες

18:34 - 18 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη σε Wall και Ευρώπη.

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α., υποχωρώντας στις 838,08 μονάδες και με απώλειες 0,76%. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι πιέσεις έχουν ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι έχουν σπάσει κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίζεις και κυρίως οι 850 μονάδες. Η αντίδραση της αγοράς για το επόμενο διάστημα θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη, αφού εκτός από τα κεφαλαιώδη ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές, έρχεται η καθιερωμένη ραστώνη των εορτών. Που σημαίνει ότι όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν μετά την έλευση του νέου έτους. Σημειωτέον, ότι πέρσι το... January effect ξεκίνησε μετά τις 20 Ιανουαρίου και διήρκεσε μέχρι τον Μάρτιο... Μεγάλες ήταν οι διακυμάνσεις στις τράπεζες και κυρίως στην Eurobank με περίπου 12%, ΕΤΕ με 9,09% και Πειραιώς με 8,41%. Το θετικό πρόσημο των Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει την τάση στο Χ.Α., αφού οι διακυμάνσεις στις συγκεκριμένες μετοχές αφενός και η μικρή βαρύτητά τους αφετέρου, λόγω χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων, στη διαμόρφωση του δείκτη, φέρνουν τα τραπεζικά χαρτιά σε δεύτερη μοίρα πια. Αντιθέτως, η αγορά έδωσε σημασία -.4,74% της ΔΕΗ, στα 5,22 ευρώ, στο -3,81% και κλείσιμο στα 4,04 ευρώ για τον Μυτιληναίο ή στο -2,06% και κλείσιμο στα 16,16 ευρώ για την Coca Cola. Αρνητικό ήταν το πρόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή, που δεν κράτησε τα 3 ευρώ και υποχώρησε στα 2,91, απώλειες για την Jumbo, στα 5,58 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 5,45, στα ΕΛΠΕ στα 6,63, την Alpha στο 1,29 και τον ΟΤΕ στα 4,78 ευρώ. Ισχυρή ήταν η αντίδραση για την Βιοχάλκο, που ενισχύθηκε κατά 3,58%, στα 3,47 ευρώ και λιγότερο οι μετοχές των Τιτάν, στα 13,65 ευρώ, ΕΧΑΕ, στα 4,01 ευρώ, ΟΛΠ, στα 15,18 ευρώ, Frigo στα 4,78, MOH στα 7,89 και ΜΕΤΚΑ στα 9 ευρώ.

Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές σε σχέση με χθες, διαμορφούμενες κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, η περίοδος αβεβαιότητας θα διαρκέσει μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στις τράπεζες. Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, αρχής γενομένης από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν. Οι χρηματιστές συστήνουν προσοχή, καθώς μέχρι την Παρασκευή που λήγουν όλες οι σειρές των παραγώγων, αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα.

 

Κλίμα αισιοδοξίας στη Wall

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε με άνοδο τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την αποφυγή του fiscal cliff, μετά και από το θετικό κλίμα για επίτευξη συμφωνίας που υπήρχε στη χθεσινή συνάντηση Ομπάμα - Μπόχνερ.

Ο Dow ανεβαίνει 0,16% στις 13,260 μονάδες.

Ο Nasdaq κερδίζει 0,41% στις 3,023 μονάδες.

O S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,18% στις 1,996 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εμφάνισε μείωση κατά το γ' τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα υποχώρησε στα 107,5 δισ. δολ., ήτοι στο 2,7% του ΑΕΠ, από 118,1 δισ. δολ. την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Σημειώνεται πως το έλλειμμα του β’ τριμήνου αρχικά είχε τοποθετηθεί στα 117,41 δισ. δολάρια.

Στο μέτωπο των συζητήσεων για το fiscal cliff, o Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει καταθέσει νέα πρόταση για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόχνερ.

Η νέα πρόταση είναι πλησιέστερη στις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων καθώς προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 1,2 τρισ. δολ. και μείωση των δαπανών κατά 1,22 τρισ. δολ. σύμφωνα με τις αναφορές στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται πρόθυμος να δεχτεί την αύξηση των φορολογικών συντελεστών γι’ αυτούς που κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια, ενώ τους τελευταίους μήνες έθετε ως αδιαπραγμάτευτο όρο το όριο των 250.000 δολαρίων.

Εκπρόσωπος του John Boehner δήλωσε ότι η νέα πρόταση είναι "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" αν και πρόσθεσε ότι οι απαιτήσεις του Λευκού Οίκου στην πλευρά των φορολογικών εσόδων συνεχίζουν να είναι υπερβολικές.

 

Ανοδικά οι ευρωαγορές λόγω ΗΠΑ

Τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν από τις ΗΠΑ και η διαφενόμενη αποτροπή του fiscal cliff ενισχύουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που συνεχίζουν τα κέρδη τους. Στους επιμέρους κλάδους, οι μεταλλευτικές εταιρίες και οι τράπεζες είναι ο κύριος λόγος ανόδου στις ευρωαγορές.

Ο FTSE ανεβαίνει 0,39% στις 5,935 μονάδες, με τα κέρδη που έχουν οι μετοχές των Biliton και Rio Tinto να δίνουν πάτημα ανόδου στο Λονδίνο.

Ο CAC σημειώνει κέρδη 0,05% στις 3,640 μονάδες, με τον τίτλο της Credit Agricole να ενισχύεται σημαντικά.

Ο DAX ανεβαίνει 0,38% στις 7,634 μονάδες, παίρνοντας ώθηση από τα κέρδη της Commerzbank.

Ο ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 1% στις 8,124 μονάδες, ενώ άνοδο έχει και ο FTSE MIB που ενισχύεται 0,58% στις 16,096 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.