ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη και στάση αναμονής στην Ευρώπη

20:04 - 19 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Με νευρικότητα η Wall, με το fiscal cliff στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ευρωαγορές



Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα θετικά νέα για αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's. Ακόμα, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία για το Δεκέμβριο που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, δίνει ακόμα ένα «πάτημα» για κέρδη στις αγορές.

Σημαντική είναι η άνοδος που γράφει ο τραπεζικός κλάδος, οδηγώντας στο πράσινο τους δείκτες.

O FSTE κέρδισε 0,44% στις 5.962 μονάδες, ωθούμενος από την ισχυρή άνοδο που είχε η μετοχή της HSBC.

Ο CAC ανέβηκε 0,45% στις 3.665 μονάδες, παίρνοντας κέρδη από τον τίτλο της BNP Paribas. Ο DAX ενισχύθηκε 0,20% στις 7.669 μονάδες.

Ο IBEX 35 κέρδισε 1,17% στις 8.264 μονάδες, μετά και από τη σημαντική άνοδο που είχε η μετοχή της Banco Santander, ενώ θετικά έκλεισε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενισχυμενος κατά 1,10% στις 16.333 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καταγράφηκε στη Γερμανία το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο 102,4 (από 101,4 το Νοέμβριο), αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα του Bloomberg, προέβλεπαν ότι ο εν λόγω δείκτης θα διαμορφωθεί στο 102.

Η βελτίωση του δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Δεκέμβριο, ύστερα από το χαμηλό των δυόμιση ετών που καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Η εξέλιξη αυτή, κατά τους αναλυτές, σηματοδοτεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης για το 2013.

Στα 3,9 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη, έναντι 2,4 δις. ευρώ το Σεπτέμβριο.


Wall Street



Μεικτά πρόσημα επικρατούν στη Wall, με τους αναλυτές να εμφανίζονται για μια ακόμα φορά επιφυλακτικοί ως προς το αν θα αποτραπεί μέχρι το τέλος του χρόνου ο «δημοσιονομικός γκρεμός».

Ο Dow υποχωρεί 0,15% στις 13.331 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει μόλις 0,02% στις 3.055 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,19% στις 1.447 μονάδες.

Την Τρίτη οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν ένα δικό τους σχέδιο για την αύξηση των φόρων στα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόχνερ ενημέρωσε για το σχέδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Δευτέρας.

Το σχέδιο "Β" που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα προβλέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από 1 εκατ. δολ. και πάνω, δήλωσε ο Μπόχνερ.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε πάντως τη νέα πρόταση των Ρεπουμπλικανών σημειώνοντας ότι δεν προβλέπει τη δίκαιη κατανομή των βαρών στους πιο πλούσιους Αμερικανούς.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις υποχώρησαν 3% στις 861.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 21,6%. Παράλληλα, το μέγεθος του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά στις 888.000 από 894.000.

Τα μεγέθη ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση της τάξης του 3% στις 865.000 με βάσει τα προηγούμενα στοιχεία για τον Οκτώβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.