ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Χωρίς τις τράπεζες, σε θετικό πρόσημο

15:51 - 20 Δεκ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Οριακά τα κέρδη στην Ευρώπη.

O τραπεζικός κλάδος μπορεί να υποχωρεί κατά 5%, αλλά αυτό δεν φαίνεται στην γενική εικόνα της αγοράς. Διότι η στάθμιση των τραπεζών στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη διαμορφώνεται πια κάτω από 15%. Χαρακτηριστικά, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής βρίσκεται στην έκτη θέση, κάτω από τη ΔΕΗ με 1,262 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha διαμορφώνεται στα 762 εκατ. ευρώ, κάτω από από την Jumbo, της Πειραιώς στα 371 εκατ. ευρώ, κάτω από τον ΟΛΠ και ακολουθεί η Eurobank στα 346 εκατ. ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο βαθμός να επηρεάσουν τον γενικό δείκτη είναι πολύ μικρός πια, με την Coca Cola, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ να έχουν πάρει τα ηνία διαμόρφωσης της τάσης στην αγορά. Τα αποτελέσματα των τραπεζών που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται σήμερα με την Eurobank να κάνει την αρχή, φαίνονται αναμενόμενα, ως προςτα ποσά που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατάτα άλλα, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα μη τρααπεζικά χαρτιά, με την Βιοχάλκο να ενισχύεται σχεδόν κατά 8,5%, Folli Follie πάνω από 4% Tέρνα Ενεργειακή πάνω από 3%, στα 3,15 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά για φέτος, ο ΟΤΕ κινείται επίσης σε νέα υψηλά, στα 5,27ευρώΜυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ, καταγράφουν σημαντική άνοδο χτυπώντας νέα υψηλά για φέτος. Οι συναλλαγές όμως, διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης διατηρεί ανέπαφο το ανοδικό σενάριο, αγγίζοντας τις 881 μονάδες. Διατήρηση της αγοράς πάνω από τα επίπεδα αυτά απαιτεί συναλλαγές και συμμετοχή, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

 

Ευρώπη

Δεν μπορούν να ξεφύγουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street και στις ασιατικές αγορές. Η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, φόβισαν όσους ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σήμερα στις αγορές.

 

Μετά από δύο συνεχείς κερδοφόρες συνεδριάσεις, ο Stoxx Europe κινείται με οριακές διακυμάνσεις και βρίσκεται στο -0,03%. Την Τετάρτη είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη παρουσιάζουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τις μετοχές της Roche Holding να υποχωρούν κατά -1,39%, της Sanofi κατά -0,03% και της Novartis κατά -0,26%.

Μεγάλες απώλειες της τάξης του -2,26% καταγράφουν οι μετοχές του τηλεπικοινιών ότι τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο θα έχουν αρνητικό πρόσημο.

Στο Παρίσι, οι μετοχές της Peugeot κινούνται με άνοδο +0,54%, μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι θα επεκτείνει τη συμμαχία της με την General Motors (+6,63%) σε πιθανά πρότζεκτ στη Λατινική Αμερική. Παρόλα αυτά, ο CAC 40 υποχωρεί κατά -0,05%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πετρελαϊκές εταιρείες παρουσιάζουν απώλειες, με τις μετοχές της BP να υποχωρούν -0,50%, όπως επίσης και της BG Group -0,78%. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE 100 παρουσιάζει οριακή άνοδο +0,03%.

Τέλος, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 παρουσιάζει απώλειες -0,09%, με τις μετοχές της Commrezbank να υποχωρούν -0,53%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.