ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στις ευρωαγορές λόγω ΕΚΤ

11:33 - 10 Ιαν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Οι κινεζικές εξαγωγές ανέβασαν την Ασία.

Με μικρά κέρδη ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις συνεδριάσεις τους, με τα στοιχεία για την άνοδο των κινεζικών εξαγωγών να δίνουν θετικά μηνύματα στις ευρωαγορές.

 

O FTSE ανεβαίνει κατά 0,10% στις 6,105 μονάδες.

 

Ο CAC υποχωρεί 0,15% στις 3,712 μονάδες.

 

O DAX κερδίζει 0,06% στις 7,725 μονάδες.

 

Ο ΙΒΕΧ 35 ανεβαίνει 0,07% στις 8,612 μονάδες.

 

 

O FTSE MIB κερδίζει 0,52% στις 17,415 μονάδες.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά 0,08% στις 288 μονάδες.

 

Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι αναλυτές εκιμούν πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει ανέπαφο το βασικό της επιτόκιο, στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

 

 «Μια πτώση των επιτοκίων ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι έκπληξη», δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτζ, οικονομολόγος της Berenberg Bank.

 

Από την πλευρά του ο Μάικλ Σούμπερτ της Commerzbank ανέφερε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει προσπαθήσει τις τελευταίες εβδομάδες να ηρεμήσει τις φήμες σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων».

 

Στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, το νεότερο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, έχουν ταχθεί κατά της μείωσης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια δεν θα είναι αποτελεσματική.

 

Και οι αναλυτές σημειώνουν πως παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, οι πιστώσεις παραμένουν παγωμένες. Ειδικά τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στη ζώνη του ευρώ, υποχώρησαν το Νοέμβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα θέλει να κρατήσει τα «πυρομαχικά» της σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ξαφνικά.

 

Στα μάκρο της ημέρας,  η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία ενισχύθηκε στις 95 μονάδες έναντι 91 μονάδων το Νοέμβριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε  η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.

 

Ακόμα, ο πληθωρισμός για το τελευταίο μήνα του 2012 κυμάνθηκε στο 1.3%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές. Σημειώνεται ότι για το Νοέμβριο ο πληθωρισμός ήταν 1,4%.

 

Η Κίνα «οδηγεί» την Ασία

 

Θετικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την προτελευταία μέρα της εβδομάδας, με τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας να δίνουν ώθηση στους δείκτες.

 

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,70% ενώ ο ευρύτερος Topix ανέβηκε κατά 1,1%.

 

Στην Ν. Κορέα, ο Kopsi σημείωσε κέρδη 0,75% και στην Αυστραλία ο ASX 200 κέρδισε 0,32%.

 

Οι επενδυτές βρήκαν «πάτημα» για κέρδη από΄τις μεγάλη αύξηση που σημειώσαν οι εξαγωγές της Κίνας για το Δεκέμβριο (αύξηση κατά 14,1% σε σχέση με το 2011, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 4,6%) αλλά και από την άνοδο που σημειώσαν οι μετοχές μεγάλων πολυεθνικών, όπως η Sony, η Mazda και η Isuzu Motors.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.