ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Σε υψηλό 5ετίας ο S&P500

00:27 - 11 Ιαν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Η μετριοπαθής αισιοδοξία της ΕΚΤ οδηγεί την Ευρώπη σε μεικτά κέρδη.

Κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στη Wall Street, που κινήθηκε στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον τεχνολογικό κλάδο να έχει σήμερα την τιμητική του. Εν τω μεταξύ, τα εξαιρετικά αποτελέσματα των κινεζικών εξαγωγών, που ενισχύουν την εικόνα ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομιας, έδωσαν ώθηση και στον S&P 500, που έκλεισε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 5ετίας.
Ο Dow κέρδισε με άνοδο +0,60% στις 13.471μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε +0,52%, αντρέποντας την προσωρινή πτώση που είχε νωρίτερα και έκλεισε στις 3.122 μονάδες. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής για σήμερα ήταν όμως ο S&P 500 που απογειώθηκε στις 1.472 μονάδες με άνοδο +0,75%.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρέθηκαν σήμερα τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους μετόχους της Ford, η οποία ανακοίνωσε το διπλασιασμό του τριμηνιαίου μερίσματος, στα 10 σεντς ανά μετοχή, έναντι 5 σεντς προηγουμένως.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση αυτή οφείλεται στον ισχυρό ισολογισμό, την αυξημένη ρευστότητα και τη θετική επιχειρηματική απόδοση.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 4.000 στις 371.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, αυξήθηκε κατά 6.750 αιτήσεις, στις 365.750.

 

 

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Κλίμα αυτοσυγκάτησης και μεικτά πρόσημα επικράτησαν σήμρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, μετά τα θετικά μηνύματα από την μεγάλη άνοδο των εξαγωγών από την Κίνα.
Κλίμα αυτοσυγκάτησης και μεικτά πρόσημα επικράτησαν σήμρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, μετά τα θετικά μηνύματα από την μεγάλη άνοδο των εξαγωγών από την Κίνα. Η μετριοπαθής αισιοδοξία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναθάρρησε τους αγοραστές, αλλά η άρνηση του να επιβεβαιώσει ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας προβλημάτισε.
Ο FTSE κέρδισε με άνοδο +0,95% στις 6.102 μονάδες, με τις μετοχές των Standard Chartered και Tesco να ξεχωρίζουν στην αγορά του Λονδίνου.
Ο CAC παρουσίασε απώλειες -0,39% στις 3.703 μονάδες, παρά τα σημαντικά κέρδη που είχαν οι τίτλοι των Societe Generale και Credit Agricole.
Ο DAX σημείωσε απώλειες -0,16% στις 7.708 μονάδες. Παρά την άνοδο που είχε ηει η μετοχή της Deutsche Bank, δεν κατάφερε να ανεβάσει την αγορά της Φρανκφούρτης. Απώλειες κατέγραψε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης, Stoxx Europe 600, που τελικά έκλεισε υποχωρώντας κατά -0,27% στις 287,44 μονάδες. Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 κέρδισε 0,15% στις 8.619 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB ανέβηκε κατά 0,72% στις 17.451 μονάδες.
Κατόρυφη άνοδο της τάξης του +10,80% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Nokia, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν κέρδη πέραν κάθε προσδοκιμών στο κομμάτων των συσκευών και υπηρεσιών. Τα θετικά στοιχεία οφείλονται κυρίως στις πωλήσεις των κινητών και των «έξυπνων» κινητών Lumia πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο.
Επιπλέον στην Φρανκφούρτη, απώλειες -2,00% κατέγραψαν οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας MAN. Αντιθέτως κέρδη +1,11% παρουσίασαν οι μετοχές της Volkswagen, που ανακοίνωσε ότι θέλει να αποκτήσει την πλειοψηφία στην MAN και πως προτίθεται να προτείνει στους μετόχους να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές.
Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν περάσει, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. Εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του και άκρως συγκρατημένος προέβλεψε πως η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί και κατά το 2013, διαμηνύοντας πως άπτεται καθαρά στις ενέργειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ
Νωρίτερα, αμετάβλητο στο 0,75% ανακοίνωσε πως διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ καμία μεταβολή δεν υπήρξε και στο βασικό επιτόκιο καταθέσεων που παρέμεινε στο 0%.
Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο της στερλίνας η Bank of England, όπως αναμενόταν. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητο και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στα 375 δις. στερλίνες.
Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία ενισχύθηκε στις 95 μονάδες έναντι 91 μονάδων το Νοέμβριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.
Ακόμα, ο πληθωρισμός για το τελευταίο μήνα του 2012 κυμάνθηκε στο 1.3%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές. Σημειώνεται ότι για το Νοέμβριο ο πληθωρισμός ήταν 1,4%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.