ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πετρελαϊκές και οι εταιρείες τροφίμων «ανεβάζουν» τους ευρωπαϊκούς δείκτες

11:38 - 21 Ιαν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Μεικτά πρόσημα στην Ασία, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει για τη νομισματική πολιτική της χώρας.

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πετρελαϊκές και τις εταιρείες τροφίμων να οδηγούν τις αγορές. Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα αμερικανικά χρηματιστήρια λόγω της αργίας για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Ο Stoxx Europe 600 κερδίζει +0,25%, καλύπτοντας τις απώλειες που σημείωσε την Παρσκευή, μετά την ανακοίνωση για τον δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Nestle ενισχύονται κατά +0,32%, ενώ +0,61% κερδίζει η μετοχή της Unilever. Την ίδια στιγμή η μετοχή της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total παρουσιάζει πτώση -1,01%, ενώ ο βρετανικός κολοσσός BP έχει άνοδο +0,34%.
Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει +0,24%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά +0,33% και τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να έχει άνοδο +0,43%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 βρίσκεται στο +0,40%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB παρουσιάζει κέρδη +0,15%.

 

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Υποχώρηση από το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας παρουσίασαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, λόγω της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Ο Nikkei έκλεισε με πτώση -1,52%, ανατρέποντας την ισχυρή άνοδο +2,9% που σημείωσε την Παρασκευή, οπότε και βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από τις 30 Απριλίου 2010.
Ο Kospi στη Σεουλ έκλεισε με οριακή υποχώρηση -0,05%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -0,10%. Αντίθετα, με μικρά κέρδη της τάξης του +0,13% έκλεισε στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200, ενώ στη Σαγκάη ο συνθετικός δείκτης κέρδισε +0,48%.
Εν τω μεταξύ, στο Τόκιο ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ το δολάριο υποχώρησε κατά -0,56% έναντι του γεν φτάνοντας στα 89,58 γεν.
Η ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου είχε αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, που το τελευταίο διάστημα ενισχύθηκαν σημαντικά από την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος. Έτσι, η μετοχή της Mitsubishi Motors είχε απώλειες -3,16% και η μετοχή της Fuji Heavy Industries κατέγραψε πτώση -3,84%.
Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή και πρόεδρο του τμήματος ασιατικής έρευνας της ING Financial Markets Research, Τιμ Κόντον, η νομισματική πολιτική δεν είναι σημαντική για την Ιαπωνία, κάτι που αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη πηγή αντίστροφου κινδύνου για την παγκόσμια οικονομια».
Αντίθετη η εικόνα σήμερα στο χρηματιστήρι ο του Χονγκ Κονγκ όπου οι μετοχές κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Σε αυτό το κλίμα η μετοχή της Citic Pacific ενισχύθηκε κατά +2,18%, ενώ η Cosco Pacific είδε τη μετοχή της να κερδίζει +2,44%.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:43 - 21 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.