ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

15:23 - 21 Ιαν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Οι τράπεζες κόβουν τα φτερά της αγοράς - Στα χαμηλά εξαμήνου ο κλάδος.

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πετρελαϊκές και τις εταιρείες τροφίμων να οδηγούν τις αγορές. Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα αμερικανικά χρηματιστήρια λόγω της αργίας για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Ο Stoxx Europe 600 κερδίζει +0,01%, καλύπτοντας τις απώλειες που σημείωσε την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση για τον δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ. Άνοδο +6,90% παρουσιάζει η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας Novozymes από την Δανία, οπυ ανέφερε αύξηση του τζίρου κατά 38%. Οι μετοχές της Nestle ενισχύονται κατά +0,32%, ενώ +0,75% κερδίζει η μετοχή της Unilever. Την ίδια στιγμή η μετοχή της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total παρουσιάζει πτώση -1,01%, ενώ ο βρετανικός κολοσσός BP έχει άνοδο +0,34%. Άνοδο +2,10% έχει η μετοχή της GlaxoSmithKline PLC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο γερμανικός όμιλος BASF SE βλέπει τη μετοχή του κερδίζει +-,55%, καθώς εκτοπίζει και τους τελευταίους μετόχους της νορβηγικής φαφμαρκευτικής βιομηχνίας Pronova Biopharma ASA. Κέρδη και για τη γαλλική εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour, με τη μετοχή της να βρίσκεται στο +2,23%. Τέλος, απώλειες -1,17% καταγράφει η μετοχή της εταιρείας ειδών πολυτελείας Louis Vuitton.
Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει +0,28%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά +0,25% και τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να έχει άνοδο +0,41%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 βρίσκεται στο +0,24%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB παρουσιάζει κέρδη +0,09%.

 

Η εικόνα στο Χ.Α.

Οι τράπεζες τραβούν την αγορά προς τα κάτω, με τον γενικό δείκτη να χάνει τη δυναμική που είχε στο ξεκίνημα και από τα υψηλά των 990 μονάδων έφτασε στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 974 μονάδων, διατηρώντας οριακά το θετικό πρόσημο. Ακόμα και η ΔΕΗ από τα 7,81 ευρώ που ήταν τα υψηλά ημέρας διολίσθησε στα 7,63 ευρώ και με κέρδη πάνω από 3,8%.Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΠΑΠ, στα 6,64 ευρώ, με τις δύο αυτές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω αποκρατικοποιήσεων. Μετά τα... γκάζια του ΔΝΤ και της Γερμανίας προς την ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συντονίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, πραγματοποιώντας το μεσημέρι της Δευτέρας διϋπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα, αλλά και με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Οι τράπεζες πάντως, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με τον τραπεζικό δείκτη να διαπραγματεύεται πλέον στις 191 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου. Σχεδόν κατά 10% υποχωρεί η Eurobank, στα 58 λεπτά, πάνω από 9% οι απώλειες της Πειραιώς, στα 26 λεπτά, άνω του 8% η πτώση της Εθνικής, στο 1,10 ευρώ και σχεδόν κατά 6% υποχωρεί η μετοχή της Alpha, στο 1,15 ευρώ. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά όμως, αφού φαίνεται ότι επηρεάζονται και οι υπόλοιπες μετοχές.

Ο ASE 25 υποχωρεί σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδαμε τη διαφορά να κάνουν μόνο η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η Coca Cola, η Jumbo και η Frigoglass. Οι συναλλαγές ανέρχονται στα 36,6 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, κάποιες εντολές αγορών έχουν βγει στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις με το ενδιαφέρον της αγοράς να εστιάζεται στο Κρι Κρι, Κορρές, Ελληνικά Καλώδια, MLS, S&B και Φουρλή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.