ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια

10:32 - 04 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α: Στο σταυδρόμι των 1.000 μονάδων και το ενεδεχόμενο διόρθωσης στις 950 μονάδες.

Με άνοδο έκλεισαν τη Δευτέρα τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ, που υποδεικνύουν βελτίωση των δεδομένων για την αμερικανική οικονομία. Την ίδια στιγμή οι μετοχές πολλών ιαπωνικών ομίλων κατέγραψαν σημαντική άνοδο καθώς το αποδυναμωμένο γεν βελτίωσε τις εξαγωγές τους, ενώ ανακοίνωσαν αύξηση των κερδών τους.

Σε αυτό το κλίμα ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +0,62%, ενώ στο +0,38% έφτασαν στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng και στην Κίνα ο συνθετικός δείκτης της Σαγκάης.
Από την άλλη πλευρά απώλειες -0,23% κατέγραψε ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, ενώ κατά -0,28% υποχώρησε ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία.

Το αποδυναμωμένο γεν έδωσε ώθηση στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, με τη μετοχή της Nissan να κερδίζει +4,28% και τη μετοχή της Mitsubishi Motors να εκτοξεύεται στο +21,36%.
Η μετοχή της Sharp έκλεισε στο +5,47% μετά την ανακοίνωση της εταρείας ότι είχε οριακές ζημίες στο τελευταία τρίμηνο. Μεγάλη άνοδο πραγματοποίησε και η μετοχή της Panasonic που έκλεισε στο +16,89%, ενώ η ανταγωνίστρια Sony περιορίσθηκε στο +7,53%.
Θετικό κλίμα, αλλά με μικρότερα κέρδη, επικράτησε στο Χονγκ Κονγκ όπου η μετοχή της Cosco Pacific σημείωσε άνοδο +0,81%, ενώ η μετοχή της Bank of China βρέθηκε στο +1,80%.
Ενισχυμένη βρέθηκε και στη Σαγκάη η μετοχή της Bank of China, που έκλεισε με +1,58%, ενώ Agricultural Bank of China κέρδισε +2,87%.
Παράλληλα, στη Σεούλ οι νοτιοκορεάτικες εξαγωγικές εταιρείες έχασαν έδαφος απέναντι στις ιαπωνικές ανταγωνίστριές τους, με τη μετοχή της Samsung Electronics να υποχωρεί κατά -0,28% και την Kia Motors να χάνει -2,50%.

 

Κοντά στις 1.000 μονάδες ο Χ.Α.

Σε σταυροδρόμι πιθανής βραχυπρόθεσμης ανόδου φαίνεται να βρίσκεται η εγχώρια αγορά μετοχών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις παραμέτρους της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών αλλά και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες συνεπούς δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα, ανέφερε ο κ. Ν. Γεωργιάδης, υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών της Valuation & Research Specialists.

Η διαφαινόμενη βραχυπρόθεσμη μείωση του κινδύνου στην αγορά μετοχών και την εν γένει οικονομία έχει μάλλον προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό στις υπάρχουσες μετοχικές αποτιμήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη η ελληνική οικονομία έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους χρηματοδότησης σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα που απομένει να αξιολογηθεί είναι κατά πόσο μπορούν να προκύψουν εκ νέου σοβαροί κίνδυνοι στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος. Εφόσον στο επόμενο διάστημα δεν ανατραπούν σημαντικά οι επενδυτικές προσδοκίες για τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης τήρησης του δημοσιονομικού προγράμματος, η σταθερή υποχώρηση του κινδύνου στην εγχώρια αγορά μετοχών ενδέχεται να δώσει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω άνοδο των μετοχικών αξιών.

 

Αxon Χρηματιστηριακή

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε ο πρώτος μήνας του νέου έτους τόσο για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έκλεισε με απόδοση 8,69% όσο και για τον Standard & Poor's 500 που απέδωσε 5,2%, σημειώνοντας έτσι το δυναμικότερο ξεκίνημα έτους από το 1997, επισημαίνει ο κ. Ν. Ακκιζίδης, γενικός διευθυντής της Αxon Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σημειώνεται ότι και ο MSCI All Country World Index που περιλαμβάνει μετοχές από 45 διαφορετικές χώρες ενισχύθηκε κατά 4,6%.
Οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι πλέον υψηλότερες εξαιτίας των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, του τέλους στο πολιτικό αδιέξοδο σε ό,τι αφορούσε τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ, της ικανοποιητικής ανάπτυξης στην Κίνα και κυρίως των θετικών ενδείξεων ανάκαμψης στην Ευρώπη. Πιθανόν, στο επόμενο διάστημα να υπάρξει μικρή ακόμη περαιτέρω αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών, δεδομένου ότι η ορμή παραμένει θετική, τα κέρδη των εταιρειών παραμένουν ισχυρά και οι οικονομίες διεθνώς διαμορφώνουν συνθήκες πυθμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον κόσμο εφέτος, οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 39 δισ. δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ποσό διπλάσιο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012.
Ως εκ τούτου η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ισορροπεί, με τον ΓΔ να κινείται στην περιοχή των 1.000 μονάδων οπότε και το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρούμε παγιοποίηση των επιπέδων με οριζόντια κίνησή του. Εάν στον μήνα που διανύουμε, υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών του πάνω από τις 1.010 μονάδες τότε θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες νέου ανοδικού κύκλου με στόχο τη φορά αυτή την περιοχή των 1.230 μονάδων. Στον αντίποδα, σε περίπτωση υπαναχώρησης κάτω από τις 950 μονάδες, πιθανόν να σημειωθεί διολίσθηση έως την περιοχή των 900 μονάδων.
Επισφαλής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ενώ ισχυρός παραμένει ο κλάδος των διυλιστηρίων, καθώς και οι ελληνικές εταιρείες με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και οι εισηγμένες εταιρείες που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:22 - 04 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.