ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: ΔΕΗ, OΠΑΠ και Coca Cola δίνουν τον τόνο

13:01 - 04 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Χαμηλές πτήσεις για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μετά από μία πτωτική εβδομάδα, η αγορά ψάχνει τον βηματισμό της. Αν και η συνεδρίαση είναι χαμηλών τόνων, οι τράπεζες βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, ενώ ανοδικά κινείται η ΔΕΗ, μετά το sell off της Παρασκευής και το δημοσίευμα της Wall Street Journal περί “μικρής ΔΕΗ”. Τα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ ανέρχονται κοντά στο 3% και ανακάμπτει στα επίπεδα των 6,60 ευρώ και με όγκο περίπου 425 χιλιάδων τεμαχίων. Εντολές αγορών έχουν βγςει και στον ΟΠΑΠ, επαναφέροντας οι επενδυτές την αποκρατικοποίησή του και πως αυτή θα γίνει τελικά. Ισχυρά κέρδη και νέα υψηλά καταγράφει η μετοχή της Coca Cola, στα 19,82 ευρώ, ενώ ισχυρά ανακάμπτουν Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Τιτάν. Από εκεί και πέρα στο “κόκκινο” διαπραγματεύονται Eurobank και Εθνική, στα 0,60 και 1,10 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά έτους.

 

 

Valuation & Research Specialists

Σε σταυροδρόμι πιθανής βραχυπρόθεσμης ανόδου φαίνεται να βρίσκεται η εγχώρια αγορά μετοχών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις παραμέτρους της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών αλλά και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες συνεπούς δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα, ανέφερε ο κ. Ν. Γεωργιάδης, υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών της Valuation & Research Specialists.

 

 

Η διαφαινόμενη βραχυπρόθεσμη μείωση του κινδύνου στην αγορά μετοχών και την εν γένει οικονομία έχει μάλλον προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό στις υπάρχουσες μετοχικές αποτιμήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη η ελληνική οικονομία έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους χρηματοδότησης σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα που απομένει να αξιολογηθεί είναι κατά πόσο μπορούν να προκύψουν εκ νέου σοβαροί κίνδυνοι στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος. Εφόσον στο επόμενο διάστημα δεν ανατραπούν σημαντικά οι επενδυτικές προσδοκίες για τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης τήρησης του δημοσιονομικού προγράμματος, η σταθερή υποχώρηση του κινδύνου στην εγχώρια αγορά μετοχών ενδέχεται να δώσει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω άνοδο των μετοχικών αξιών.

 

Αxon Χρηματιστηριακή

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε ο πρώτος μήνας του νέου έτους τόσο για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έκλεισε με απόδοση 8,69% όσο και για τον Standard & Poor’s 500 που απέδωσε 5,2%, σημειώνοντας έτσι το δυναμικότερο ξεκίνημα έτους από το 1997, επισημαίνει ο κ. Ν. Ακκιζίδης, γενικός διευθυντής της Αxon Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σημειώνεται ότι και ο MSCI All Country World Index που περιλαμβάνει μετοχές από 45 διαφορετικές χώρες ενισχύθηκε κατά 4,6%.

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι πλέον υψηλότερες εξαιτίας των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, του τέλους στο πολιτικό αδιέξοδο σε ό,τι αφορούσε τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ, της ικανοποιητικής ανάπτυξης στην Κίνα και κυρίως των θετικών ενδείξεων ανάκαμψης στην Ευρώπη. Πιθανόν, στο επόμενο διάστημα να υπάρξει μικρή ακόμη περαιτέρω αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών, δεδομένου ότι η ορμή παραμένει θετική, τα κέρδη των εταιρειών παραμένουν ισχυρά και οι οικονομίες διεθνώς διαμορφώνουν συνθήκες πυθμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον κόσμο εφέτος, οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 39 δισ. δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ποσό διπλάσιο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012.

Ως εκ τούτου η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ισορροπεί, με τον ΓΔ να κινείται στην περιοχή των 1.000 μονάδων οπότε και το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρούμε παγιοποίηση των επιπέδων με οριζόντια κίνησή του. Εάν στον μήνα που διανύουμε, υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών του πάνω από τις 1.010 μονάδες τότε θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες νέου ανοδικού κύκλου με στόχο τη φορά αυτή την περιοχή των 1.230 μονάδων. Στον αντίποδα, σε περίπτωση υπαναχώρησης κάτω από τις 950 μονάδες, πιθανόν να σημειωθεί διολίσθηση έως την περιοχή των 900 μονάδων.

Επισφαλής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ενώ ισχυρός παραμένει ο κλάδος των διυλιστηρίων, καθώς και οι ελληνικές εταιρείες με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και οι εισηγμένες εταιρείες που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση.

 

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρουσιάζοντας κατά διαστήματα οριακές διακυμάνσεις με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν τη νπροσοχή τους στις εταιρικές ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών δέχονται ανοδική ώθηση.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 παρουσιάζει απώλειες -0,07%, παρά την άνοδο των μετοχών εταρειών όπως της BP Group με +0,06% και της γαλλικής Total με +0,30%. Παράλληλα, η μετοχής του ομίλου Swatch ανεβαίνει κατά +2,61%, καθώς η εταιρείας κατασκευής πολυτελών ρολογιών ανακοίνωσε άνοδο 26% στα ετήσια κέρδη της για το 2012.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της Suez Environnement ενισχύονται κατά +4,57%, ενώ αντιθέτως η μετοχή της εταιρείας ενδυμάτων Hugo Boss παρουσιάζει απώλειες -1,81%.

Εν τω μεταξύ, σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα υπόλοιπα χρηματιστήρια με τον FTSE στο Λονδίνο να παρουσιάζει απώλειες -0,26%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά -0,06% και ο CAC 40 στο Παρίσι πέφτει κατά -0,12%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.