ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συσσώρευση στο Χ.Α.

13:51 - 07 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Οριακά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Aναμενόμενη και φυσιολογική κρίνεται η σημερινή διόρθωση στην αγορά. Έπειτα από τρεις ημέρες συνεχόμενης ανόδου και με την επιστροφή του γενικού δείκτη σε υψηλά 18 μηνών, οι επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους και κρατούν προς το παρόν μία πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στην αγορά. Ενώ οι προσδοκίες είναι μεγάλες, Έλληνες και ξένοι αναλυτές δεν μπορούν να κλείσουν τα... μάτια στη μείωση των εσόδων του Δημοσίου τον Ιανουάριο, στα άλυτα προβλήματα που έχουν προκύψει ενόψει της ιδιωτικοποίησης της αγοράς, αλλά και στο γεγονός ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών πηγαίνουν πιο πίσω. Αυτά, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις, δηλαδή την ανησυχία να προκύψει από την κάλπη στην Ιταλία ως πρώτο κόμμα, αυτό του οποίου ηγείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέτοντας το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας εν αμφιβόλω. Και όχι μόνο αυτό, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ραχόι σπαράσσεται από οικονομικά σκάνδαλα μεσούντος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, έχει σαν αποτέλεσμα να σωρεύονται και πάλι τα σύννεφα των ανησυχιών πάνω από την ευρωζώνη.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. αντιδρά μάλλον... λογικά, επισημαίνουν οι χρηματιστές, κινούμενο σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, στα επίπεδα των 1028 μονάδων. Υπό έλεγχο τελούν οι απώλειες σε Μυτιληναίο (2%), ΔΕΗ (1,9%), Τέρνα Ενεργειακή (1,4%), Alpha (1,4%), ΜΕΤΚΑ (1,3%), ενώ η μετοχή της ΕΤΕ αντιδρά μάλλον αντανακλαστικά, στα επίπεδα του 1,15 ευρώ, ενώ από τις μικρότερες ανακεφαλαιοποιήσεις ενισχύεται η Frigoglass αγγίζοντας τα 6 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, στα 22 εκατ. ευρώ.

 

Ευρώπη

Αντιστροφή του αρνητικού κλίματος της Τετάρτης παρατηρείται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρότι οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική, που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι.

Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 κερδίζει +0,19%. Οι μετοχές του Ομίλου της Vodafone ενισχύονται κατά +2,11%, ενω αντίθετα οι μετοχές της γαλλικής Sanofi χάνουν -3,95%, καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε πτώση 72% στα κέρδη του τέταρου τριμήνου.
Εν τω μεταξύ, στις αγορές η εικόνα είναι θετική με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ανεβαίνει κατά +0,19%, με τον CAC 40 στο Παρίσι να κερδίζει +0,10% και τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να σημειώνει άνοδο +0,13%.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που επικρατεί σε Μαδρίτη και Μιλάνο με τον Ibex 35 να έχει εκτοξευθεί στο +0,89% και τον FTSE MIB να βρίσκεται στο +0,52%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.