ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ιταλικές εκλογές «ανεβάζουν» τους ευρωπαϊκούς δείκτες

14:58 - 25 Φεβ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές, αναιμικά κέρδη.

Με ούριο άνεμο κινούνται σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε νίκη της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, ενώ ώθηση έδωσε από την Ασία η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας, Χαρουσίκο Κουρόντα θα γίνει ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Τόκιο να κλείσει στο υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στην Ιταλία άνοδο σημείωναν οι μετοχές και τα ομόλογα, καθώς με το υψηλό ποσοστό αποχής στις εκλογές να αυξάνει τις πιθανότητες επικράτησης του κεντροαριστερού συνασπισμού του Πιεριούτζι Μπερσάνι.
Η έντονη χιονόπτωση σε αρκετές ιταλικές πόλεις και οι άσχημες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν πολλούς Ιταλούς από το να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και να ψηφίσουν την Κυριακή, με τη συμμετοχή να περιορίζεται στο 55% έναντι 62,5% στις προηγούμενες εκλογές.
Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου FTSE MIB καταγράφει κέρδη +2,45%, ενώ οι τιμές των ιταλικών δεκαετών ομολόγων σημειώνουν άνοδο. Παράλληλα το spread περιορίσθηκε στις 281 μονάδες βάσεις, έναντι 289 την Παρασκευή.
Nωρίτερα, η χώρα άντλησε 4,07 δις ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων, στο υψηλό του εύρους που είχε τεθεί, με το κόστος δανεισμού να σημειώνει μικρή αύξηση. Δανείστηκε 2,81 δις από την έκδοση διετούς ομολόγου με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,68% από 1,43% τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά +0,50%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει +0,70%, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας από τη Moody's, στη Γερμανία ο DAX 30 ανεβαίνει σημαντικά κατά +2,55%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 φτάνει το +1,80%. Σημαντικά κέρδη καταγράφει επίσης, ο Ibex 35 στη Μαδρίτη με +1,92%.
Άνοδο +2,53% καταγράφει η μετοχή της φινλανδικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Nokia, καθώς ανακοίνωση ότι ετοιμάζει να λανσάρει στην αγορά τέσσερις νέες συσκευές.

Αντίθετα, οι μετοχές της Reckitt Benckiser PLC βυθίστηκαν στο -3,59%, καθώς η εταιρεία δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση του υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να απορρίψουν αίτημα πολιτών κατά της RB Pharmaceuticals σε θέματα ασφαλείας.

 

Η εικόνα στο Χ.Α.

Στα επίπεδα των 1010 μονάδων κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., καταγράφοντας οριακά κέρδη. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 16 εκατ. Ευρώ, με τους χρηματιστές να θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τη δημιουργία καταλυτών. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο καλές προθέσεις, παρατηρεί παλαιός χρηματιστής, ο οποίος στέκεται στο ενδιαφέρον των ξένων οίκων και στις επαφές τους στην Ελλάδα, ακόμα καιμε τον πρωθυπουργό, χωρίς αυτό όμως, να… «μεταφράζεται» και σε παροχή ρευστότητας. Οι τράπεζες βρίσκονται και σήμερα στο μάτι του κυκλώνα, με την Πειραιώς να υποχωρεί πάνω από 3%, στα 0,263 ευρώ και η ΕΤΕ πάνωαπό 2%, κάτω από  το 1 ευρώ. Στα όρια του 1 ευρώ υποχωρεί και η μετοχή της Alpha, με απώλειες κοντά στο 4%. Κατά τα άλλα, αντίδραση βγαίνει στη Βιοχάλκο, την Jumbo, τον ΟΤΕ, την Frigoglass και την Coca Cola, που ενισχύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%. Ίδια εικόνα παρατηρείται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.