ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "κόκκινο" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

14:49 - 04 Μαρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Το real estate "έριξε" τα κινεζικά χρηματιστήρια και "ανέβασε" τον Nikkei.

Με μεγάλη πτώση ξεκίνησαν την εβδομάδα τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών οδηγούν στο «κόκκινο» τους δείκτες.
Έτσι, ο Stoxx Europe 600 χάνει -0,35%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχει απώλειες -0,64%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχωρεί -0,59%, ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στο -0,11% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται με πτώση -0,89%. Αντίθετα, το άλλο μεγάλο χρηματιστήριο στη Νότια Ευρώπη, στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX 35 κινείται με άνοδο με+0,45%, μετά την επιτυχημένη δημοπράτηση ομολόγων και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol να πουλάει το μερίδιό της στην εταιρεία Temasek από την Σιγκαπούρη έναντι 1,3 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική της ευρωστία.
Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, όπως η Rio Tinto με -3,54%, η BHP Billiton PLC με -1,68% και οι μετοχές της Anglo American PLC βρέθηκαν στο -3,29%. Υποχώρηση -2,68% παρουσιάζει η μετοχή της HSBC, καθώς ανακοίνωσε πτώση των κερδών της σε σχέση με το 2012.
Η μετοχή της γαλλικής ArcelorMittal χάνει -2,31%, ενώ η μετοχή του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp βρίσκεται στο -2,43%.

Στον τομέα των τραπεζών, οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale βλέπουν τις μετοχές τους να χάνουν -1,05% και -0,68% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή η γαλλική πετρελαϊκή Total βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί κατά -0,47%. Παράλληλα, στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Deutsche Telekom AG ανεβαίνει κατά +0,82%, μετά την ανακοίνωση του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία παροχής δικτύων Wi-Fi, FON, προκειμένου να διευρύνει τις υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

 

Η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι μετοχές των εταιρειών real estate οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με την Κίνα να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς ήταν η χειρότερη ημέρα για τις κινεζικές μετοχές από τον Αύγουστο του 2011. Από την άλλη πλευρά οι άνοδος των τιμών των ακινήτων έδωσε στήριξη στο χρηματιστήριο του Τόκιο και οδήγησε τον Nikkei σε άνοδο.
Έτσι, στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης βυθίστηκε στο -3,65%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έχασε -1,62%. Ίδια είναι η εικόνα που επικράτησε στη Νότια Κορέα με τον Kospi να υποχωρεί -0,66%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 είχε απώλειες -1,49%.
Αντίθετα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei κινήθηκε με άνοδο και έκλεισε στο +0,40%.
Οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση στα χρηματιστήρια της Σαγκάη και της Σενζέν, με την China Vanke Co. να χάνει -6,13%, την Gemdale Corp να βρίσκεται στο -9,96% και τη μετοχή της Poly Real Estate Group να καταβαραθρώνεται στο -9,98%.
Οι τεράστιες απώλειες ήρθαν μετά την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, ότι θα λάβει μέτρα για να φρενάρει την υπερθέρμανση στην αγορά ακινήτων της χώρας.
Στο ίδιο κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές της China Resources Land Ltd. Κατέρρευσαν κατά -8,41% και της China Overseas Land & Investment Ltd. στο -7,58%.
Από την άλλη πλευρά, στο Τόκιο οι εταιρείες ακινήτων είδες της μετοχές τους να σημειώνουν ισχυρή άνοδο. Μεταξύ, αυτών η Mitsui Fudosan Co. της οποίας η μετοχή κέρδισε +2,38%, η μετοχή της Sumitomo Realty & Development Co. ενισχύθηκε κατά +3,92% και η μετοχή της Mitsubishi Estate Co. βρέθηκε στο +3,55%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.