ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη

12:03 - 08 Μαρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Με άρωμα άλλων εποχών οι ασιατικοί δείκτες - Ράλι ανόδου των δεικτών σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ, απώλειες στη Σαγκάη.

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές κατάφερε τελικά να παρασύρει και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που τις τελευταίες ημέρες είχαν μία ασταθή και μετριασμένη θετική πορεία.
Οι επενδυτές φέρονται με αισιοδοξία, καθώς πήραν τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την Κίνα, όπου οι εξαγωγές πραγματοποίησαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με το αναμενόμενο, ενώ οι αγορές βρίσκονται σε αναμονή για των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.
Έτσι, μετά από δύο συνεδριάσεις απωλειών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει +0,44%. Άνοδο +1,44% παρουσιάζει η μετοχή της γερμανικής Siemens AG, ενώ αντίθετα η μετοχή της χημικοβιομηχανίας Clariant AG πέφτε -1,91%.
Επιστρέφοντας στους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει +0,58%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημειώνει άνοδο +0,61%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει κατά +0,80%. Αντίστοιχα θετική είναι η εικόνα σε Μαδρίτη και Μιλάνο με τον Ibex 35 να ενισχύεται κατά +1,00% και ο FTSE MIB αντίστοιχα να φτάνει στο +0,74%.

 

Ράλι ανόδου στην Ασία

Ράλι ανόδου πραγματοποίησαν σήμερα οι μετοχές σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ, με τον Nikkei να ενισχύεται σημαντικά από τη νέα πτώση του γεν, ενώ ο Hang Seng υποβοηθήθηκε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εποχές προ κρίσης θυμίζει στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei, ο οποίος στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου κέρδισε +6,4%, ενώ με τη σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε άλλα +2,64%. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον κοντά στα επίπεδα, που τελευταία φορά βρέθηκε πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Την ίδια στιγμή στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng πρόσθεσε +1,43%, έχοντας τρεις ανοδικές συνεδριάσεις σε σύνολο τεσσάρων.
Χαμηλότερα ήταν τα κέρδη που κατέγραψε στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200, που έκλεισε με +0,28%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi περιορίστηκε σε άνοδο +0,08%.
Αντιθέτως, με πτώση -0,24% έκλεισε ο δείκτης Shanghai Composite Index στη Σαγκάη, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά -2,4%.

Τα καλά νέα για τον Nikkei στο Τόκιο, συνοδεύτηκαν και με την μεγάλη άνοδο των μετοχών, που ενισχύθηκαν σημαντικά από την πτώση του γεν. Έτσι, οι εταιρείες προσανατολισμένες στις εξαγωγές είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται όπως συνέβη με τη Mazda Motor, της οποίας η μετοχή βρέθηκε στο +5,80%, και της Bridgestone Corp. κατά +5,83%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.