ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επέστρεψε στο "πράσινο" ο Dow - Απώλειες στη Wall

23:09 - 19 Μαρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Με σημαντικές απώλειες η Ευρώπη

Wall Street


Κυριολεκτικά στο "παρά ένα" ο Dow έκλεισε με θετικό πρόσημο, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και την πτώση των άλλων δύο αμερικανικών δεικτών. Στα στοιχεία για τις αναγέρσεις νέων κατοικιών συγκράτησαν τις πτωτικές τάσεις παρά την αβεβαιότητα για την ευρωζώνη.

Ο Dow κέρδισε 0,03% στις 14.456 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,27% στις 3.229 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,26% στις 1.548 μονάδες.

H νομισματική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνάντησή της με τους επενδυτές να αναζητούν κάποιο στοιχείο για τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο ταμπλό, η EBay ενισχύθηκε 2%, μετά τα μέτρα που έλαβε για τη μείωση του κόστους διαδικτυακών πωλήσεων, ώστε να ανταγωνιστεί την Amazon.com.

Αντίθετα, η Cardinal υποχώρησε 6,7%, καθώς το φαρμακευτικό συμβόλαιο με την Walgreen δεν αναμένεται να ανανεωθεί μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Αύγουστο. Το Walgreen προσθέτει στα έσοδα της εταιρείας περί το 20% ετησίως.

Στα μάκρο της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 εκτινάχθηκαν οι νέες οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για δυναμική ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά στέγης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι οικοδομικές άδειες ενισχύθηκαν κατά 4,6% στις 946.000 τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από τον Ιούνιο 2018.

Πιο ήπια άνοδο, της τάξης του 0,8%, παρουσίασαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών σε ετήσια βάση και ανήλθαν στις 917.000, σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν στις 915.000.

Ειδικότερα για τις μονοκατοικίες, οι οποίες αντιστοιχούν στα 2/3 των συνολικών ανεγέρσεων, παρατηρήθηκε αύξηση 0,5%.


Ευρώπη


Με απώλειες έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζεται το «κυπριακό» θρίλερ και παρά το κλίμα μεταστροφής στην Ευρωζώνη για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,26%% και στις 6.441 μονάδες, στη Γερμανία ο DAX 30 σημείωσε πτώση -0,78% στις 7.948 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στο -1,29% και στις 3.776 μονάδες.

Η ίδια εικόνα επικράτησε και στις δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την κρίση, με τους δείκτες να κλείνουν με σημαντικές απώλειες. Έτσι, στο χρηματιστήριο Μιλάνου ο δείκτης FTSE MIB έχασε -1,59%, ενώ στη Μαδρίτη ο Ibex 35 κατά -2,20%.

Στο ταμπλό, η ThyssenKrupp υποχώρησε 5,6%, καταγραφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 6 Μαρτίου 2012, μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt ότι ετοιμάζεται να πουλήσει 1 εκατ. ευρώ μετοχών.

Στο ίδιο τέμπο και η Richemont, η οποία υποχώρησε 4,5%, με τους επενδυτές να ακολουθούν την Goldman Sachs η οποία πούλησε 7 εκατ. μετοχές της εταιρείας προς 77 φράγκα.

Στο -2,8% βρέθηκε και η ARM Holdings, μετά την παραίτηση του CEO, Warren East, από τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ και η Ziggo βρέθηκε στο -4,9%, μετά την ανακοίνωση περί πώλησης του 20% της συμμετοχής των Warburg Pincus και Cinven στην εταιρεία.

Την ίδια ώρα, όσο αναβάλλεται η λύση και η Γερμανία επιμένει στη θέση της απέναντι στη Λευκωσία, οι επενδυτές συνεχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ενώ έχει προκαλέσει το μένος τους για τη φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη γερμανική οικονομία παρέμεινε σταθερός στις 48,5 μονάδες για το Μάρτιο, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.