ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ψύχραιμη» η Ευρώπη παρά το «θρίλερ» στην Κύπρο

14:19 - 22 Μαρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Δεν είναι αρκετή η αντίδραση των τραπεζών για να φτιάξει το κλίμα...

Στους ρυθμούς των εξελίξεων γύρω από το «κυπριακό θρίλερ» κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να διατηρούν επιφυλακτική στάση και να παρατηρούν από απόσταση όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές δείχνει ότι ο επενδυτές διατηρούν την ψυχραιμία τους, καθώς η πτώση είναι πολύ μικρή, ενώ το Λονδίνο και το Μιλάνο κινούνται σε θετικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, ο Stoxx Europe 600 παρουσιάζει απώλειες -0,16% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχωρεί κατά -0,08%, με τον βιομηχανικό δείκτη ifo στη χώρα να υποχωρεί τον Μάρτιο για πρώτη φορά εδώ και 4 μήνες, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και του θέματος στην Κύπρο που αναβίωσαν τις ανησυχίες για την κρίση στην ευρωζώνη.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Παρίσι, όπου ο CAC 40 σημειώνει πτώση -0,34%, ενώ στη Μαδρίτη ο Ibex 35 περιορίζεται κατά -0,22%.
Από την άλλη πλευρά, ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Βρετανία και την Ιταλία, με το FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει +0,12% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB να ενισχύεται κατά +0,33%.

Όσον αφορά τις εταιρείες, η μετοχή της MAN έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών, μετά την ανακοίνωση της Volkswagen ότι σχεδιάζει να προσφέρει στους μετόχους 80,89 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η μετοχή της MAN υποχώρησε κατά -4,4% και περιορίζεται στα 83,24 ευρώ.

Απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Hochtief στη Φρανκφούρτη, που έχει και τη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας υποχωρεί κατά -3,9% στα 52,18 ευρώ, εξαιτίας της θυγατρικής της την Αυστραλία Leighton Holdings. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Αυστραλίας, Στέφεν Τζονς και δύο διευθυντές παραιτήθηκαν εξαιτίας της αντιπαράθεσής τους με τη μητρική Hochtief.

 

Η εικόνα στο ΧΑ

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να κινείται κάτω από τις 920 μονάδες, τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει φως ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Κύπρο. Το μόνο βέβαιο είναι, μετά την ανακοίνωση από την Προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το ενεργητικό των Κυπριακών Τραπεζών περνάει στην Ελλάδα, στο ΤΧΣ, για τα οποία έντονο ενδιαφέρον έχουν δείξει η Πειραιώς για τη Λαϊκή και η Alpha για την Κύπρου. Αυτό και μόνο, σύμφωνα με την αγορά αποτελεί εγγύηση ότι δεν πρόκειται να χαθούν τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών στις Κυπριακές τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω των εξελίξεων αυτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει γράψει το «R», πηγαίνουν πιο πίσω. Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης, προβλέπει ότι, «τελικά θα βρεθούν οι λύσεις εκείνες που να εξασφαλίζουν την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, κάτι που θα δώσει στο Χ.Α. την ευκαιρία να αναπνεύσει».
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 916 μονάδες, με την Πειραιώς να ενισχύεται σχεδόν κατά 2,6% και η Alpha πάνω από 2%. Κέρδη και για την Eurobank κατά 1,6%, αλλά και για την ΕΤΕ που ενισχύεται περίπου κατά2%. Από εκεί και πέρα ευκαιρία για μείωση των αποτιμήσεων ή πωλήσεις με προφανή σκοπό την αποκομιδή ρευστότητας παρατηρείται στη ΜΕΤΚΑ που υποχωρεί στα10,82 ευρώ, Jumbo στα 6,47 ευρώ, ΕΛΠΕ, κάτω από τα 8 ευρώ, ΟΛΠ, στα 17,60, Motor Oil, στα 7,5 ευρώ, ΟΤΕ, στα 5,24 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 4,40 ευρώ. Οι συναλλαγές ανέρχονται στα 33,9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη Eurobank Properties πραγματοποιήθηκε πακέτο της τάξης των 3 εκατ. τεμαχίων, ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.