ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα "ύψη" έκλεισε η Wall Street

16:44 - 09 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ο Dow Jones έκλεισε με ρεκόρ στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Με ρεκόρ έκλεισε η Wall Street με τις μετοχές να κερδίζουν περαιτέρω έδαφος, με τον Standard & Poor's 500 να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, που ήταν και η μεγαλύτερη της χρονιάς, με την αγορά να υποδέχεται με ικανοποίησει τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Παρά τις μετριοπαθείς προβλέψεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βάσεις είναι γερές και δεν τίθεται πλέον οροφή στην άνοδο.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,41% στις 14.622 μονάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο όλων εποχών, ένα όριο που είχε τεθεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, ο S&P 500 κέρδισε +0,35% φτάνοντας στις 1.568,61 μονάδες και τέλος ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη +0,48% στις 3.237,85 μονάδες.

 

Εν τω μεταξύ, κέρδη 1,2% παρουσίασε η μετοχή της Cliffs Natural Resources, καθώς οι τιμές των βασικών αγαθών στην Ευρώπη παρουσίασαν άνοδο. Αντίθετα, πτώση 1,2% παρουσιάζει η μετοχή της Alcoa, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές απέτυχε να πιάσει τους στόχους των πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο, ενώ απώλειες 5,9% είχε η μετοχή της J.C. Penney Co. μετά την απόλυση του διευθυντή, Ρον Τζόνσον.
 

Στις οικονομικές ειδήσεις, ξεχωρίζει η τοποθέτηση του Ρικ Ρίντερ της Blackrock στους Financial Times, όπου και καλεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να χαλαρώσει το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης.

 

Ο Ρίντερ, ο οποίος επιβλέπει επενδύσεις διαθεσίμων ύψους 763 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της BlackRock, χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed ως ένα «μεγάλο και αμβλύ σφυρί» που έχει προκαλέσει στρεβλώσεις στις αγορές και δημιουργεί κινδύνους αύξησης του πληθωρισμού.


«Η πολιτική της Fed έχει ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση των αποφάσεων για την κατανομή των κεφαλαίων κάθε μορφής σε κάθε επίπεδο της οικονομίας», υποστήριξε ο Ρίντερ. H Fed αγοράζει κρατικά ομόλογα και ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα - περίπου τα δύο τρίτα των εκδόσεων αυτών των κατηγοριών ομολόγων.


Ο Ρίντερ κάλεσε τη Fed να μειώσει τις αγορές ομολόγων της στο ύψος των 40 - 45 δισ. δολαρίων το μήνα, ένα επίπεδο που απλώς θα διατηρεί το τρέχον απόθεμα ομολόγων της Fed, και υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα έχει την ευκαιρία να μειώσει τώρα το πρόγραμμα αγορών της. «Η οικονομία είναι σε μία λογικά ισχυρή βάση», παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην ΗΠΑ είναι στο 7,6%, είπε.


Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της από κοινοπραξία, με επικεφαλής το πρώην αφεντικό της στις ΗΠΑ, Πολ Νοντ, και την εταιρεία Sycamore Partners, θα εισέλθει η Billabong. Η κοινοπραξία προσφέρει πλέον 300 εκατ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 45% σε σχέση με την προσφορά του Δεκεμβρίου, για την απόκτηση της αυστραλιανής εταιρείας ειδών ένδυσης.


Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο η Billabong απέρριψε προσφορά ύψους 883 εκατ. δολαρίων από την TPG Capital. Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ετήσιες ζημιές 287 εκατ. δολαρίων, έχει προχωρήσει σε πωλήσεις παγίων, κλείσιμο καταστημάτων, ενώ αντικατέστησε και τον διευθύνοντα σύμβουλό της σε μια προσπάθεια να ανακάμψει.

 

 

 

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να συνεχίσουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αμερικανικής Alcoa, που σημειώσε κέρδη μεγαλύτερα του αναμενομένου για το α' τρίμηνο του 2013.

Τη μεγαλύτερη στήριξη στους δείκτες δίνουν οι τραπεζικό μετοχές, με το μεταλλευτικό κλάδο να σημειώνει επίσης σημαντιά κέρδη.

Ο FTSE κερδίζει 0,29% στις 6.295 μονάδες, με τις μετοχές των Rio Tinto και Barclays να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Ο CAC ανεβαίνει 0,47% στις 3.684 μονάδες, με τη μετοχή της BNP Paribas να κερδίζει πάνω από 2%.

Ο DAX ενισχύεται οριακά 0,08% στις 7.670 μονάδες, με την Deutsche Bank να κερδίζει πάνω από 3%.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 κερδίζει 0,78% στις 7.848 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB ανεβαίνει 0,995 στις 15.393 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,13% στις 288 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, στα 17,1 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, από 15,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανάμεναν ότι θα διαμορφωθεί στα 15 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 16 δισ. ευρώ


Οι εξαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν 1,5% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο και κατά 2,8% σε ετήσια βάση. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές σημείωσαν υποχώρηση 3,8% μηνιαίως και 5,9% σε ετήσια βάση.


Το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας υποχώρησε στα 6 δισ. ευρώ από 6,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 35,8 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές στα 41,8 δισ. ευρώ. 

Οι εξαγωγές επηρεάστηκαν από την πτώση των παραδόσεων στη βιομηχανία αεροναυπηγικής, ενώ το επίπεδο των εξαγωγών αυτοκινήτων παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο.

Πηγή:www.reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 23:24 - 09 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.