ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζει θετικά η Ευρώπη, περιμένοντας τα μάκρο από τις ΗΠΑ

14:16 - 11 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Οι τράπεζες καλπάζουν, αλλά χωρίς τις άλλες μετοχές του 25άρη.

Με μικρά κέρδη συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα βλέμματ των επενδυτών να είναι εστιασμένα στις ΗΠΑ και στην εβδομαδιαία ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία.

 

Στους επιμέρους κλάδους, οι μεταλλευτικές εταιρίες δέχονται σημαντικές πιέσεις.

 

Ο FTSE κερδίζει 0,26% στις 6.404 μονάδες, με τον τίτλο της Evraz να γράφει απώλειες κοντά στο 10%.

 

Ο CAC ανεβαίνει 0,385 στις 3.759 μονάδες.

 

Στη Γερμανία, ο DAX ενισχύεται 0,47% στις 7.847 μονάδες.

 

Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 υποχωρεί 0,10% στις 8.127 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κερδίζει 0,27% στις 15.967 μονάδες.

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,285 στις 294 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 0,5% εμφάνισαν σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 1,4%, όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.


Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,4% σε μηνιαία βάση και στο 1,8% σε ετήσια βάση.


Εξαιρουμένων των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Τον Φεβρουάριο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

 

Στη Γαλλία ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

 

Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Για τέσσερις παίκτες είναι πλέον η αγορά και κυρίως για την Εθνική, την Eurobank, την Πειραιώς και την Alpha, που συνεχίζουν την κούρσα τους στο ταμπλό, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων που απαιτείται για τον καθορισμό της τιμής της αύξηση κεφαλαίου. Σημειωτέον, ότι το free float για την Eurobank είναι ιδιαίτερα μικρό, αφού διαπραγματεύεται περίπου το 15% του μετοχικού κεφαλαίου, οπότε οι διακυμάνσεις είναι ανάλόγες της διάθεσης των συναλλασσόμενων. Η αγορά ασχολείται αποκλειστικά με τις τράπεζες και κυρίως με τις πιθανότητες που έχουν Εθνική και Eurobank να καλύψουν το περίφημο 10% που απαιτείται για να κρατήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα με «πειστικά» κεφάλαια.

 

Η Eurobank που έχει μόνο μία γενική συνέλευση στη διάθεσή της, στις 30 Απριλίου θα πρέπει να πείσει το ΤΧΣ για την προέλευση των κεφαλαίων. Αν στις επόμενες μέρες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το ok εκείνων που προτίθενται ή σκέφτονταν να πάρουν θέση στη τράπεζα με την αύξηση κεφαλαίου, θα ενημερώσει το Ταμείο και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες περί ένταξή της στο ΤΧΣ. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΤΕ, η οποία όμως, έχει στη διάθεσή της το χρονικό περιθώριο διεξαγωγής τριών γενικών συνελεύσεων. Από εκεί και πέρα, η ένταξη των δύο τραπεζών στο Ταμείο αν και άρει μία αβεβαιότητα ως προς την τύχη τους, το Ταμείο είναι αυτό που θα ορίσει πιθανότατα νέες διοικήσεις και με τη σειρά του θα ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης παγίων τους, πώληση ακόμα και των ίδιων των τραπεζών. Άλλωστε, όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα του Τύπου υπάρχει πρόβλεψη για πώληση του 25% της Εθνικής τον Σεπτέμβριο.

 

Κέρδη 25,85% καταγράφει η Eurobank, στα 0,37 ευρώ, πάνω από 7,5% ενισχύεται η Εθνική, στα 0,6425 ευρώ, άνω του 3% ανέρχονται τα κέρδη σε Πειραιώς και Alpha, στα 0,23 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Coca Cola, υποχωρεί κατά 1,5%, στα 19,75 ευρώ, ΟΠΑΠ 1,4% και ΟΤΕ κοντά στο 1%, φρενάροντας τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς. Μαζί τους, υποχωρούν άνω του2% ΤΕΝΕΡ,, στα 2,82 ευρώ, Jumbo στα 6,55 ΕΧΑΕ στα 4,30 ευρώ, Βιοχάλκο στα 3,65 ευρώ, Μυτιληναίος στα 4,17 Τιτάν στα 13,65 ευρώ. Ο γενικός δείκτης διολισθαίνει στις 897 μονάδες και με τις συναλλαγές κοντά στα 24 εκατ. ευρώ.  

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.