ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κινεζικός πυρετός» απωλειών σε Wall και Ευρώπη

16:38 - 15 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το α' τρίμηνο και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται η τιμή του χρυσού, «τρομάζουν» τους αμερικανικούς δείκτες, με τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Citigroup να δίνουν μια, περιορισμένη, αισιοδοξία στους επενδυτές.

 

Ο Dow πέφτει 0,36% στις 14.814 μονάδες.

 

Ο Nasdaq χάνει 0,55% στις 3.283 μονάδες.

 

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,78% στις 1.581 μονάδες.

 

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Citigroup ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων για το πρώτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

 

Ειδικότερα, τα κέρδη της τράπεζας σημείωσαν άνοδο 31% στα 3,8 δισ. δολ., ή 1,23 δολ. ανά μετοχή, από 2,9 δισ. δολ. ή 95 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 3% στα 20,81 δισ. δολ. Σε προσαρμοσμένη βάση τα ανά μετοχή κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,29 δολ.


Η Dish Network κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Spirnt Nextel. Η δεύτερη μεγαλύτερη πάροχος υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να καταβάλει 4,76 δολάρια για κάθε μετοχή της Sprint, καταβάλλοντας πριμ 12% έναντι της τιμής κλεισίματος της Sprint την Παρασκευή.


Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη ματαίωση της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών από την ιαπωνική SoftBank Corp. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Dish γράφει απώλειες -6%.

 

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση κατέγραψε ο ρυθμός επέκτασης της μεταποιητικής δραστηριότητας της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York.

 

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε στις 3,1 μονάδες από 9,24 μονάδες το Μάρτιο.

 

Κάτω και η Ευρώπη

 

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς η πτώση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, ασήμι) παρασύρουν τις μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, ενώ πιέσεις ασκούνται και από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.


Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 χάνει -0,92%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί -1,12%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έχει απώλειες -0,97% και στο Παρίσι ο CAC 40 πέφτει κατά -0,87%. Επιπλέον, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στο +0,05% και στη Μαδρίτη ο Ibex 35 στο -0,15%.


Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις της πτώσης της τιμής του χρυσού είναι ορατές και στις μετοχές των μεταλλευτικών με την απώλειες Randgold Resources Ltd να καταγράφει απώλειες -9,04%, η Kazakhmys PLC βρίσκεται στο -6,38% και η μετοχή της Polymetal International PLC στο -10,24%. Ως ενεργειακή, η γαλλική πετρελαϊκή Total υποχωρεί -2,07%.

Από την άλλη πλευρά σε θετικό έδαφος κινούνται οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών με τη Roche Holding AG να κερδίζει +1,96%, τη μετοχή της Novartis +0,74% και η Sanofi +1,36%.

 

«Μαζεύει» τις απώλειες το Χ.Α.

 

Κίνηση απεμπλοκής από τα χαμηλά των 905 μονάδων, παρατηρείται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας.

Με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το 3,5%, οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, μάλλον ανακάμπτουν,  κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά, με τον γενικό δείκτη να κινείται στην περιοχή των 925 μονάδων, μειώνοντας αισθητά τις αρχικές απώλειες, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο ο δείκτης να κινηθεί σε θετικό πεδίο μέχρι το κλείσιμο.  ΟΤΕ και ΔΕΗ καταγράφουν κέρδη πάνω από 1,5%, ενώ διευρύνονται τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, άνω του 8%, μετά το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Ιντραλότ. Κέρδη άνω του 2% σημειώνει η μετοχή της Motor Oil, αλλά και η Alpha Bank, η οποία, όπως όλα δείχνουν έχει την υποστήριξη ισχυρών funds του εξωτερικού.

Κατά τα άλλα, βαρίδι για την αγορά αποτελούν οι απώλειες στην Εθνική, τη Eurobank και τον ΟΠΑΠ. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν ΕΤΕ και Eurobank, στο να καλύψουν το όριο του 10% που απαιτείται για συμμετοχή των ιδιωτών, εξαιτίας της αρνητικής καθαρής τους θέσης. Πτώση σχεδόν κατά 4% για τον ΟΠΑΠ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον δεν αναμένεται τόσο μεγάλο από τα επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 33%.  Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 43 εκατ. ευρώ.  

 

Διαβάστε επίσης: 

 

 
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 15 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.