ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σενάρια για υποβάθμιση της Γερμανίας τρόμαξαν τις ευρωαγορές

18:06 - 17 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Τα σενάρια για υποβάθμιση της Γερμανίας τρόμαξαν τις ευρωαγορές
Με μεγάλη πτώση συνεχίζει η Wall με τα εταιρικά αποτελέσματα να απογοητεύουν τους επενδυτές.

Οι φήμες που διέρρευσαν στην αγορά περί υποβάθμισης της Γερμανίας, ήταν αρκετές ώστε να οδηγήσουν σε βουτιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να υποχωρεί στα χειρότερα επίπεδα από την αρχή του 2013.

 

Στα αρνητικά σενάρια για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήρθε να προστεθεί και η απογοητευτική εικόνα από τη Wall, με τους επενδυτές να εμφανίζονται για μια ακόμα φορά απαισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Ο FTSE έχασε 0,96% στις 6.244 μονάδες, με τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο Λονδίνο.

 

Ο CAC έπεσε 2,35% στις 3.599 μονάδες.

 

Η αγορά της Φρανκφούρτης έγραψε ελεύθερη πτώση στο -2,34% στις 7,503 μονάδες, με τους τίτλους των BASF και Daimler να γράφουν μεγάλη πτώση. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συνεδριάση από την αρχή του έτους που ο DAX «έχασε» τις 7.522 μονάδες.

 

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 έχασε 1,83% στις 7.803 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB έπεσε 0,96% στις 15.834 μονάδες.

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,44% στις 284 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 70.000 το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, οδηγώντας την ανεργία στο 7,9%, από 7,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2012.


Στις οικομικές ειδήσεις της ημέρας, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση 10,2% στα 1,3 εκατομμύριο αυτοκίνητα το Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχωρώντας για 18ο συνεχή μήνα.

 

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν το Μάρτιο, εκτός από εταιρείες όπως η γερμανική Mercedes (0,6%) ή η Jaguar (21,2%).

 

Η ιταλική Fiat αντιστάθηκε, καταγράφοντας υποχώρηση 0,8%, ενώ η αμερικανική General Motors (-12,8%) και η γαλλική PSA (-16,0%) είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σημαντικά.

 

Η άλλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η Renault, κατέγραψε μικρότερη πτώση σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς, χάρη στη διατήρηση των καλών επιδόσεων της μάρκας της χαμηλού κόστους Dacia, η οποία είχε αύξηση 20,2% στις πωλήσεις της σε ένα μήνα.τη δίνη της ύφεσης έχει βυθιστεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eυρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (Acea).

 

Συνεχίζονται οι απώλειες στη Wall

 

Οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν με μεγαλύτερες απώλειες, με τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι BofA και Yahoo να προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος μετράει τη μεγαλύτερη πτώση.

 

Ο Dow χάνει 1,03% στις 14.605 μονάδες.

 

Ο Nasdaq υποχωρεί 2,01% στις 3.199 μονάδες.

 

Ο S&P 500 πέφτει 0,62% στις 1.550 μονάδες.

 

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Bank of America παρουσιάσε αύξηση κερδών για το α' τρίμηνο καθώς η μείωση της κερδοφορίας στην υποθηκική τραπεζική άσκησε πιέσεις στον τζίρο της αμερικανικής τράπεζας.


Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 2,62 δισ. δολάρια, ή 20 σεντς ανά μετοχή, από 653 εκατ. δολάρια, ή 3 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 23 σεντς ανά μετοχή. 

Η BofA είναι η τελευταία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου. Η JPMorgan, η Νο1 αμερικανική τράπεζα, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 33%, η Wells Fargo αύξηση 22% και η Citigroup αύξηση 30%.

 

Τα κέρδη της Mattel Inc. εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά το α΄ τρίμηνο, χάρη στην διψήφια αύξηση πωλήσεων της κούκλας American Girl και άλλων προϊόντων της μεγαλύτερης παιχνιδοβιομηχανίας στον κόσμο βάση πωλήσεων.

Η αμερικανική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 38,5 εκατ. δολ. ή 11 σεντς ανά μετοχή σε σχέση με 7,8 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη περίπου 9 σεντς ανά μετοχή.


Σημειώνεται ότι με το πέρας της συνεδριάσης της Τρίτης, η Yahoo ανακοίνωσε κέρδη 390,9 εκατ. δολαρίων στο α' τρίμηνο από κέρδη 286,3 εκατ. δολ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 


Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση των αποτελέσματαων της Ebay για το α' τρίμηνο, μετά από την λήξη της συνεδριάσης το βράδυ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:46 - 17 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.