ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές από το χαμηλό του 2013

15:04 - 18 Απρ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ο ΟΠΑΠ ανεβάζει το ΧΑ.

Άνοδο συνεχίζουν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την επιτυχημένη δημοπράτηση των ισπανικών ομολόγων. Οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές μετοχές, που άγγιξαν τις προηγούμενες ημέρες τις χαμηλότερες τιμές του 2013.

 

Ο Stoxx Europe 600 κερδίζει +0,57%, αφήνοντας πίσω του το χαμηλό των 9 μηνών. Οι μετοχές της Debenhams PLC εκτοξεύθηκε στο +8,26%, καθώς ο όμιλος πολυκαταστημάτων και λιανεμπορίου ανακοίνωσε αύξηση 2,7% στα κέρδη ανά μετοχή και αύξηση κερδών τόσο στις κατηγορίες ρουχισμού και μη-ρουχισμού.

 

Από την άλλη πλευρά η μετοχή της Nestle χάνει -0,23%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της ήταν κάτω από τον στόχο του τριμήνου, καθώς μειώνεται η ζήτηση σε Ευρώπη, Αμερική και αναδυόμενες αγορές.


Αντίστοιχα, για την Akzo Nobel NV η μετοχή της οποίας χάνει -3,58%, μετά την ανακοίνωση για πτώση των εσόδων και των λειτουργικών της κερδών.

 

Στην Ισπανία, ο Ibex 35 συνεχίζει τη δυναμική άνοδο που παρουσιάζει από το πρωί με +1,42%. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πέτυχε να δανειστεί από την αγορά 4,71 δισεκ. ευρώ, με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 προσθέτει +0,94% με την μετοχή του πετρελαϊκού γίγαντα Total να ενισχύεται κατά +1,02%, ενώ η μετοχή της ποτοποιίας Rémy Cointreau ανεβαίνει +0,78%, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο του 2012.


Στη Γερμανία ο DAX 30 φτάνει στο +0,55%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 ανεβαίνει +0,45%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της φαρμακευτικής GlaxoSmithKline κερδίζει +4,42%, μετά την έγκριση του φαρμάκου Breo Ellipta για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

Άνοδος στο ΧΑ

 

Σημαντική άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον ΟΠΑΠ να ανακάμπτει μετά την κατάθεση την Τετάρτη δύο προσφορών για το 33% του οργανισμού.

 

Ο γενικός δείκτης ενισχυόταν 0,73% στις 930,44 μονάδες με τη μετοχή του ΟΠΑΠ">ΟΠΑΠ να κερδίζει 5,75%. Στην χθεσινή συνεδρίαση είχε καταγράψει απώλειες 5,4%.


Σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δεσμευτικές προσφορές κατέθεσε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Third Point και η Emma Delta, ένα σχήμα που έχει την υποστήριξη του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Μελισσανίδη και του Τσέχου επενδυτή Jiri Smejc.


"Η αγορά ανακουφίστηκε που ήταν δύο οι προσφορές και όχι μία, γιατί αυτό κάνει πιο ανταγωνιστική την διαδικασία", σχολίασε ο Σταμάτης Δραζιώτης, αναλυτής στην Eurobank Χρηματιστηριακή.


Σημαντικά κέρδη και με μεγάλο όγκο είχε ο ΟΤΕ μετά την ανακοίνωση της Turk Telekom ότι υπέβαλε προσφορά για την θυγατρική του στην Βουλγαρία Globul. Η μετοχή του ενισχυόταν 3,56%.


Στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησής της τους μέχρι τα τέλη του μήνα. Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχυόταν 0,53% στα 0,1880 ευρώ. Η τράπεζα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συμφώνησε να πουλήσει μία από τις δύο θυγατρικές της στη Ρουμανία.


Επίσης, η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετοχών της για την έγκριση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα λόγω έλλειψης απαρτίας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.