ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α. και η ελπίδα για... μάζεμα στο τέλος

13:36 - 20 Μαϊ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Συνεχίζει να ανεβαίνει η Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά… άγαρμπης διόρθωσης, παίρνει η σημερινή πτώση στο Χ.Α. Πέρα από την αποκομιδή ρευστότητας και την κατοχύρωση κερδών, δεδομένου ότι η αγορά και οι τράπεζες βρίσκονται σε φάση ανόδου από τις 5 Απριλίου με αποδόσεις έως και 300% για τις τράπεζες, οι 1.100 μονάδες προς το παρόν τίθενται εν αμφιβόλω.  Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 1.117 μονάδες και με ποσοστό πτώσης άνω του 3%, ενώ ισχυρότερες είναι οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, άνω του 11%, στα όρια των 300 μονάδων.

 

Η σημερινή πτώση πραγματοποιείται με μεγάλο τζίρο, της τάξης των 117 εκατ. ευρώ, ενώ διευρύνονται οι πιέσεις στις τράπεζες, με κίνηση που παραπέμπει στην κατοχύρωση ρευστότητας.  Πάνω από 25% πτώση στη μετοχή της Eurobank, κάτω από τα 50 λεπτά, ενώ έκανε πράξεις νωρίτερα στα 70 λεπτά. Πτώση σχεδόν κατά 16% για την Πειραιώς, η οποία εντός των ημερών κόβει το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, σχεδόν κατά 15% υποχωρεί η Εθνική, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποφασίζει σήμερα για reverse split και τους όρους συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Τα αρχικά κέρδη της Alpha περιορίστηκαν και η μετοχή πέρασε, επίσης, στο κόκκινο, ενώ  πτώση 14% καταγράφει το δικαίωμα που διαμορφώνεται στο 1,60 ευρώ.

 

Από εκεί και πέρα, μεγάλες απώλειες βγαίνουν στον ΟΠΑΠ, στα 7,88 ευρώ, την Coca Cola, την ΕΧΑΕ και τον ΟΤΕ που υποχωρούν πάνω από 3%. Οι χρηματιστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί και θεωρούν ότι η πτώση είναι υγιής, αν και η συνεδρίαση έχει δρόμο ακόμα, αφού στις ώρες που απομένουν κάποιες από τις απώλειες είναι πιθανό να απορροφηθούν. Και όχι μόνο αυτό, λόγω της πτώσης δίδονται περιθώρια για νέες τοποθετήσεις σε καλύτερες αποτιμήσεις, ενώ η αγορά εστιάζει εκτός από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, αφού μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρξουν νεώτερα ως προς την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.

 

Ευρώπη

Τα αρνητικά στοιχεία για τις τιμές των μετάλλων έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά του Λονδίνου, γεγονός που με τη σειρά του έχει επιφέρει έντονη μεταβλητότητα στα ταμπλό των ευρωπαϊκών δεικτών.

Ο FTSE υποχωρεί 0,08% στις 6.179 μονάδες. Ξεχωρίζει η άνοδος της EasyJet, μετά από τα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε η θυγατρική της, Ryanair. Στον αντίποδα, μεγάλη πτώση έχουν οι τίτλοι των μεταλλευτικών.

Ο CAC ανεβαίνει 0,19% στις 4.009 μονάδες, με τη μετοχή της STMicroelectronics να ωθεί προς τα πάνω το Παρίσι.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAΧ κερδίζει 0,39% στις 8.431 μονάδες, με την Commerzbank να ανεβαίνει σημαντικά.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο IBEX 35 συνεχίζει να υποχωρεί 0,41% στις 8.547 μονάδες, ενώ καθοδικά κινείται και ο FTSE MIB, κατά 0,71% στις 17.480 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβαίνει 0,09% στις 309 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία αυξηθήκαν κατά 1,6% για το Μάρτιο. Σημειώνεται πως για το Φεβρουάριο είχαν καταγράψει υποχώρηση 2,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.