ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η BoJ «τρομάζει» τη Wall, ανησυχία των επενδυτών για τη Fed

16:42 - 11 Ιουν 2013 | Σχόλια Αγοράς
Η BoJ «τρομάζει» τη Wall, ανησυχία των επενδυτών για τη Fed
Μεγάλη υποχώρηση στις ευρωαγορές.

Με πολύ μεγάλες απώλειες άνοιξαν την Τρίτη οι αμερικανοί δείκτες, με το διεθνές επενδυτικό κλίμα να είναι ιδιαίτερα αρνητικό μετά από τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας που απογοήτευσαν τις αγορές. Ακόμα, στο προσκήνιο βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Dow χάνει 0,96% στις 15.098 μονάδες.

O Nasdaq υποχωρεί 1,23% στις 3.432 μονάδες.

Ο S&P 500 πέφτει 1,085 στις 1.625 μονάδες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ΕΚΤ και BoJ, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στο αν η Federal Reserve πρόκειται να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.


Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ το Μάιο ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η National Federation of Independent Business (NFIB) ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2,3 μονάδων στις 94,4 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι οποίοι των τοποθετούσαν στις 93 μονάδες.

Τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,2%, καθώς τον Απρίλιο η αξία τους ανήλθε στα 504,8 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, οι πωλήσεις χονδρικής κατέγραψαν άνοδο 0,5%.  

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dole Food Co., Ντέιβηντ Μέρντοκ, κατέθεσε προσφορά για την πλήρη εξαγορά του ομίλου παραγωγής φρούτων και λαχανικών.

Η προσφορά του αποτιμά την Dole στα σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια.

Ο κ. Μέρντοκ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Dole με περίπου 40% σε μετοχικό κεφάλαιο, έχει κάνει προσφορά στα 12 δολάρια ανά μετοχή της Dole.

Το τίμημα είναι 18% υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο της μετοχής.

 

Βουτιά στην Ευρώπη, αρνητικός «μπροστάρης» ο Νότος

 

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν να υποχωρούν, με την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ακόμα, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να μην συνεχίσει τη διάρκεια του προγράμματος δανεισμού.

Στους επιμέρους κλάδους, οι μεταλλευτικές εταιρίες καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

O FTSE χάνει 1,66% στις 6.295 μονάδες, με τους τίτλους των Rio Tinto και BHP Biliton να γράφουν σημαντική κάθοδο στο Λονδίνο.

Ο CAC υποχωρεί 1,92% στις 3.790 μονάδες.

Ο DAX πέφτει 1,65% στις 8.170 μονάδες, με τις απώλειες που σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank να πρωταγωνιστεί αρνητικά στη γερμανική αγορά.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, οι δείκτες «γκρεμίζονται» καθώς παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα επιτόκια κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Στην Μαδρίτη, ο IBEX 35 χάνει 2,575 στις 8.015 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο «βουτάει» κατά 2,64% στις 16.120 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,775 στις 290 μονάδες.

NDAwWDIwOA

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα για να αποτρέψει κρατικές χρεοκοπίες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να μειώσει το χρέος της κάνοντας χρήση του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε μάλιστα και στην προσωπική του εμπειρία για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι "ένα μεγάλο μέρος από τις αποταμιεύσεις της οικογένειας μου… καταστράφηκε από τον πληθωρισμό τις δεκαετίας του 60 και του 70".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 11 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.