ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείσιμο με μικρά πρόσημα στη Wall Street

23:04 - 22 Ιουλ 2013 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Το deal της ΓΕΚ/Τέρνα αφύπνισε την αγορά. Λονδίνο και Φρανκφούρτη συγκράτησαν τις ευρωπαϊκές αγορές - Κλείσιμο με μεικτά πρόσημα

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη έκλεισαν τη Δευτέρα οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τη μετοχή της McDonald's να πρωταγωνιστεί στη σημερινή συνεδρίαση.

 

Η πολυεθνική αλυσίδα φαστ φουντ ανακοίνωσε κέρδη μικρότερα από τις αρχικές προβλέψεις, επηρεάζοντας αρνητικά τη μετοχή της, η οποία παρουσίασε πτώση -0,20%, ενώ για μεγάλο διάστημα η πτώση ήταν μεγαλύτερη του 2,50%.

Κέρδη +0,17% σημείωσε η μετοχή της American Express, ενώ η μετοχή της Yahoo έκλεισε με άνοδο +0,50%.

 

Την ίδια στιγμή όμως οι περισσότερες μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών κατέγραψαν άνοδο, δίνοντας στήριξη στον Nasdaq. Με εξαίρεση τη μετοχή της Netflix, που έπεσε -5,57%, άνοδο παρουσίσαν οι σημαντικές παίκτες του χώρου, λόγω των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου. Έτσι, η μετοχή της Apple με +0,14% και της Microsoft με +0,03%.  

Στον τομέα τον παιχνιδιών η Hasbro έχασε -0,69%, καθώς οι πωλήσεις παιχνιδιών για αγόρι σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Αντίθετα, η ανταγωνίστρια Mattel έκλεισε με +0,15%, παρά την οριακή πτώση των πωλήσεων, κυρίως εξαιτίας των αναιμικών πωλήσεων που σημείωσε η κούκλα Barbie. 

 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε οριακή άνοδο +0,01%, ο S&P 500 κέρδισε +0,23% και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε +0,35%.

Ευρώπη

Εντω μεταξύ, σταθερή εικόνα διατήρησαν όλη την ημέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, που έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Ο FTSE έχασε -0,12% με το μεταλλευτικό κλάδο να καταγράφει απώλειες στο Λονδίνο, ενώ  στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε οριακά με -0,01%, με τη μετοχή της Deutsche Bank να δέχεται πιέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα, στη γειτονική Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε άνοδο +0,37%. 

Η εικόνα ήταν περισσότερο θετική στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται +0,28%, ενώ θετικά έκλεισε και ο ιταλικός FTSE MIB με +0,68%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρέμεινε σχεδόν σταθερός σημειώνοντας οριακή άνοδο +0,05%.

Στα μάκρο της ημέρας, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης για το γ' τρίμηνο, κρίνοντας από τους επιμέρους μακροοικονομικούς δείκτες.

Σύμφωνα με την Bundesbank, μετά από ένα ισχυρό β΄ τρίμηνο, το momentum φαίνεται να επιβραδύνεται, κυρίως μετά την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης των εξαγωγών.

Χ.Α.

Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, το σκορ έγειρε υπέρ των αγοραστών που έστειλαν την αγορά με στοχευμένες εντολές κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, δηλαδή στις 842,16 μονάδες (υψηλά ημέρας 845). Όχι ότι άλλαξε κάτι ως προς την τάση. Απλώς, η αγορά δεν είχε κατεύθυνση, δεν είχε ενδιαφέρον, τζίρο και συναλλαγές, με αποτέλεσμα η… μπάλα να γύρει προς την πλευρά των αγοραστών.

Δηλαδή, όπως εξηγούν χρηματιστές, το ίδιο εύκολα θα μπορούσε να γύρει και προς το μέρος των πωλητών. Απλώς η προσφορά που βγήκε στο τέλος, ήταν αρκετή για να στείλει την αγορά σε θετικό πεδίο. Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείς από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως  σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι υπάρχουν deals, γίνονται συμφωνίες σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Από τις αποκρατικοποιήσεις και τους διακανονισμούς των δανείων, μέχρι τις επισκέψεις των funds σε εισηγμένες και οι πωλήσεις ποσοστών, όπως στην περίπτωση της ΓΕΚ/Τέρνα.  Επειδή όμως, οι όποιες συμφωνίες γίνονται στα ρηχά, δεδομένου του χαμηλού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προκύπτει από τον ημερήσιο τζίρο, η αγορά δεν αντιδρά.

Το deal της Τέρνα με τους Άραβες έδωσε μεγάλη ώθηση στα ενεργειακά χαρτιά. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Τέρνα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 5%, αν και η εταιρεία έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο στις ξένες αγορές και ειδικά στις χώρες του Κόλπου. Κέρδη περίπου 3% για τη ΔΕΗ, στα 6,54 ευρώ  και κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν Μυτιληναίος και Βιοχάλκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πάντως, κάποιες επαφές των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ για μείωση του τιμολογίου. Μένει να φανεί. Εθνική και Alpha έκλεισαν στο κόκκινο, με την τελευταία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση, άνω του 2%, κάτι που αποδίδεται σε profit taking, λόγω της ανόδου το περασμένο διάστημα. Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,62%, εξαιτίας του ευρύ προγράμματος μείωσης λειτουργικού κόστους με την εθελούσια  έξοδο που ανακοίνωσε την Παρασκευή. Ισχυρά κέρδη 6,77% για την Eurobank, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της, αν κι αυτή φαίνεται ότι αργεί και χρονικά τοποθετείται για το πρώτο 3μηνο του 2014.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, «για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο κλεισίματος διαπραγματεύεται σταθεροποιητικά μέσα στο εύρος διακύμανσης των 850 με 800 μονάδων με δυο ίσως μικρές παρασπονδίες κατά τη διάρκειά της. Διαγραμματικό ζητούμενο είναι η κατεύθυνση της επόμενης διάσπασης, καθώς κατά τη μεν ανοδική ο επόμενος στόχος θα ορίζεται στη ζώνη  αντίστασης των 920 με 935 μονάδων ενώ κατά τη καθοδική διάσπαση το πτωτικό κύμα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με την ισχυρή ζώνη στήριξης των 760 με 735 μονάδων. Η επιβεβαίωση της κατεύθυνσης  θα ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό μόνο με την αποτύπωση ενός σημαντικού σε τζίρο συναλλαγών candlestick πλήρως δημιουργημένο πάνω από τις 850 μονάδες (Low >850 μονάδων -ανοδικό σενάριο) ή κάτω από τις 800 μονάδες (Hi < 800 μονάδων -καθοδικό σενάριο). Προς το παρόν η ανθεκτικότητα της περιοχής στήριξης των 800 με 788 μονάδων σε συνδυασμό με την επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από το βραχυχρόνιο σημείο κλειδί των 820 μονάδων μας προϊδεάζει μερικώς για την πραγματοποίηση του ανοδικού σεναρίου με άμεσο στόχο το όριο των 900 μονάδων».

 

Στ.Χαρίτος

N. Iτσινές

Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 22 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.