ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λύγισε η Wall Street στις πιέσεις εν αναμονή της Fed

23:37 - 19 Αυγ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Λύγισε η Wall Street στις πιέσεις εν αναμονή της Fed
Κλείσιμο με απώλειες στις ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τη Δευτέρα οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης με τη Fed να βαραίνει το κλίμα μεταξύ των επενδυτών.
Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 70,73 μονάδες (-0,47%) και έκλεισε στις 15.010,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχασε 13,69 μονάδες (-0,38%) και έκλεισε στις 3.589,09 μονάδες.
Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.646,06 μονάδες, μειωμένος κατά 9,77 μονάδες ή -0,59%

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα οι αγορές στην Ευρώπη, καθώς ενισχύεται η αγωνία των επενδυτών σχετικά με το τι θα κάνει η Fed με τη νομισματική πολιτική και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε -0,44%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,52%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έχασε -0,30% και στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε -0,97%. Ωστόσο, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου με τον Ibex 35 στη Μαδρίτη να χάνει -1,86% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει με ζημιές -2,46%.

Εν τω μεταξύ, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Δευτέρα ήταν μία κακή ημέρα καθώς οι μετοχές τους υπέστησαν καθίζηση. Στην Ιταλία η μετοχή της UniCredit έκλεισε με -5,23%, της Banco Popolare με -4,53% και της and Intesa Sanpaolo με -4,14%.

Επιπλέον, απώλειες -1,05% κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Bank, με -2,85% έκλεισε η μετοχή της Banco Santander, ενώ η μετοχή της Société Générale βρέθηκε στο -2,58%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο όμιλος της Vodafone κατέβαλλε εκατομμύρια ευρώ στις βρετανικές φορολογικές αρχές στο πλαίσιο διακανονισμού που σχετίζεται με την ιρλανδική μονάδα της.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το 2009 το Her Majesty's Revenue and Customs προχώρησε σε διακανονισμό με τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή για το θέμα της επιστροφής ιρλανδικών φόρων. Το συνολικό ποσό του διακανονισμού δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά η Vodafone οφείλει 67 εκατ. ευρώ σε φόρους από την ιρλανδική κυβέρνηση που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Guardian, η Vodafone χρησιμοποιούσε την ιρλανδική θυγατρική της, την Vodafone Ireland Marketing, για να εισπράττει τις πληρωμές δικαιωμάτων από εταιρείες και κοινοπραξίες ανά τον κόσμο για την χρήση του εμπορικού της σήματος. Η ίδια η Vodafone τονίζει ότι είναι απόλυτα διαφανής στο πλαίσιο των φορολογικών αρχών και τηρεί απόλυτα την νομοθεσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, η Lloyds βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της Heidelberger Leben έναντι 400 εκατ. ευρώ, ενώ το τίμημα που προσφέρεται είναι το ήμισυ αυτού που ήλπιζε ότι θα αντλήσει η βρετανική τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, η Lloyd's αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση αυτή την εβδομάδα.

Τόσο η Lloyds όσο και η Hannover Re αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πτώση στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας

Στα μάκρο της ημέρας, πτωτικά κινήθηκαν για πρώτη φορά το 2013 οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Αύγουστο, ωστόσο, η αξία των συναλλαγών στον κλάδο κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Rightmove, η μέση τιμή των κατοικιών υποχώρησε κατά 1,8% τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του περασμένου μήνα.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι τιμές είναι ενισχυμένες κατά 5,5%, γεγονός που υποδεικνύει τη δυναμική αύξηση των τιμών του κλάδου το τρέχον έτος.

Τον Ιούλιο, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία είχαν αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 4,8% σε ετήσια.

Ανάπτυξη στη Γερμανία

Στη μηνιαία η Bundesbank αναφέρει πως ύστερα από την ανάπτυξη του 0,7% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οικονομία της Γερμανίας θα επιβραδύνει το υπόλοιπο του έτους, αλλά θα κινηθεί σε φυσιολογικούς, σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πάντως, στην έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας δεδομένου ότι πολλές γερμανικές εταιρείες εγκαθιστούν εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός Ευρώπης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στη Γερμανία.
Επιπλέον αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μετριαστεί τους επόμενους μήνες ενώ εκτιμά πως η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξαρτηθεί από το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 02:17 - 20 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.