ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «Λευκή Βίβλος» έφερε κέρδη στη Wall Street

23:29 - 04 Σεπ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Κλείσιμο με μικρή άνοδο στην Ευρώπη λόγω Συρίας και Ryanair.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον απόηχο της έκθεσης της Fed για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με «ήπιο έως μέτριο» ρυθμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα στην έκθεσή της, στη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο», διαπιστώνει συνέχιση της αύξησης των κατανωλωτικών δαπανών αλλά και ενίσχυση της στεγαστικής αγοράς, καθώς και ήπια επέκταση στον κλάδο της μεταποίησης.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο και στις εξελίξεις στη Συρία καθώς η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση με δέκα ψήφους υπέρ, επτά κατά και με έναν από τους γερουσιαστές να δηλώνει «παρών».
Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των Intel και Coca - Cola ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Microsoft και International Business Machines.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά +0,11% στις 14,841.00 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο +0,20% στις 1,638.17 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη +0,75% στις 3,620.30 μονάδες.

Ευρώπη

Ελαφριά άνοδο παρουσίασαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές των δεικτών σε θετικών και αρνητικό έδαφος, με το κλίμα να επισκιάζεται από μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά και τη Ryanair Holdings να ανακοινώσει ότι τα κέρδη της για το 2013 θα είναι χαμηλότερα από τον στόχο των 570 - 600 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, αρνητικό ήταν το κλίμα για τον ευρύτερο αεροπορικό κλάδο στην Ευρώπη με τη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους easyJet να υποχωρεί κατά -5,08% και τη μετοχή της γερμανικής Lufthansa να χάνει -2,69%.
Από την άλλη πλευρά, κέρδη +2,22% κατέγραψε ημετοχή της Vodafone Groupe, μετά την αναβάθμισή της από την Moody's.
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά +0,19%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε +0,10%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο +0,19% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη +0,15%.
Στα χρηματιστήρια του νότου, ο Ibex 35 στη Μαδρίτη πρόσθεσε +0,53% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με πτώση -1,35%.
Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Markit ενισχύθηκε τον Αύγουστο στο 51,5 από 50,5 τον προηγούμενο μήνα. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, αν και επισημαίνεται ότι η τελική ένδειξη είναι οριακά χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση του δείκτη στο 51,7.
Παράλληλα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 0,3 % στο β' τρίμηνο. Τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν ανάκαμψη των εξαγωγών αλλά και των δαπανών από νοικοκυριά και εθνικές κυβερνήσεις. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% μετά από έξι μήνες μείωσης, ενώ οι δημόσιες δαπάνες κατέγραψαν την πρώτη θετική τους συνεισφορά στην ανάπτυξη από τα τέλη του 2009. Σε τριμηνιαία βάση, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης καταγράφεται στην Πορτογαλία (1,1%). Στον αντίποδα, η πιο βαθιά ύφεση καταγράφεται στην Κύπρο (-1,4%). Ωστόσο, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ήταν δυσμενέστερα των εκτιμήσεων. Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές - προέβλεπαν αύξηση κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 1,3% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 0,4%.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:33 - 05 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.